Fortum ehitab 70 miljoniga Läti suurima koostootmisjaama

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fortum
Fortum Foto: SCANPIX

Fortum ehitab Lätti riigi suurima koostootmisjaama, mis läheb maksma 70 miljonit eurot.

Jelgava biomassil töötava elektrijaama kehtestatud soojuslik võimsus on 45 MW ning jaam toodab plaanide kohaselt aastas 230 GWh soojusenergiat, mis juhitakse Jelgava piirkonna küttevõrku. Planeeritav elektriline võimsus on 23 MW ning jaam hakkab aastas tootma 110 GWh elektrit, mis juhitakse Läti elektrienergiavõrku. Selle võimsuse juures tagatakse 85 protsenti Jelgava piirkonna küttevajadusest taastuvatest energiaallikatest.
  
Praegu toodetakse Jelgava kaugkütet maagaasist. Uues biomassil põhinevas soojuse ja elektri koostootmisjaamas hakatakse aga kasutama kohalikelt tarnijatelt saadud puitlaaste, toetades nii kohalikke puidutöötlemis- ja metsandusettevõtteid.

Kohalike biokütuste kasutamine vähendab sõltuvust imporditavatest fossiilkütustest ning tagab stabiilsemad küttehinnad, aga aitab ka kaasa kohaliku majanduse arengule. Arvutused näitavad, et kohalike biokütuste kasutamine aitab kütuse tarneketis ja sellega seotud teenuste valdkonnas luua umbes 300 töökohta.
 
Fortumi ühendettevõtte investeering jaama ja sellega seotud taristu ehitusse on kuni 70 miljonit eurot, mis muudab selle üheks suuremaks välisinvesteeringul põhinevaks projektiks Lätis. Täiendavad 6 miljonit eurot eraldatakse selle projekti jaoks taastuvressursside kasutamise eest energiatootmises ELi struktuurifondidest.
 
Ehitamine tagab kõrgajal töökohad umbes 200 töötajale. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles