Arvevabriku juht leiti bussijaamast

Andrus Karnau
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Arvevabrikuiks osutunud firmade juhtideks juhuslikud inimesed, kes ei tundnud värbajat ega saanud aru, millele alla kirjutavad.

Maksuameti revisjon leidis, et fiktiivseid arveid kirjutasid Random Projektile 2006. aastal firmad Baltmar Market, Reponest, Tekacom Baltic ja Heckmann Ehitus.

Baltmar Marketi juht Hurmo Umalas leidis endale ärijuhi töö Tallinna bussijaamas. Ülekuulamisel politseis rääkis Umalas, et tutvus 2005. aasta kevadel bussijaama einelauas kellegi Jaanusega.

Jaanus tegi ettepaneku hakata Baltmar Marketi juhatuse liikmeks, lubades vormistamise eest 10 000 krooni ning edasi iga kuu 5000 krooni. Umalas ei pidanud midagi tegema peale dokumentide allkirjastamise.

Notari juures käimise järel sai ta 10 000 krooni sularahas ja hiljem veel mõnel korral Jaanuselt 5000. Umbes aasta pärast müüs Jaanus firma lätlasele Vitalijs Vlasovsile.

Ettevõtte juhatuse liikmeks olemise ajal kohtus Umalas Jaanusega tihti, kord bussijaamas, kord Sikupilli keskuse parklas, kord Balti jaama juures. Jaanuse autos allkirjastas Umalas dokumente, põhiliselt arveid, vahel andis allkirja ka tühjale paberile.

Jaanuse soovil avas Umalas Baltmar Marketi nimele kontod Hansapangas ja Ühispangas, pangakaardid andis Jaanuse kätte. Politsei ei suutnud Jaanuse isikut kindlaks teha.

Tekacom Balticu juhiks oli saarlane Marti Randoja, kes sai firmajuhiks Tallinnas pidutsedes. Politseis rääkis Randoja, et tutvus 2006. aasta suvel kellegi Marksiga, kes tegi ettepaneku raha teenida. Randoja käis koos Marksiga notari juures, seejärel vormistas pangakontod, ühe ka Kuressaares.

Pärast seda käis ta iga kuu 16. kuupäeval Tallinnas, kus allkirjastas tühje pabereid. Tasuks sai ta 5000 krooni. Viimane kontakt Marksiga oli märtsis 2007, kui ta vormistas firmas tegutsemiseks uuele inimesele volituse. Ka Marksi isikut pole politsei suutnud tuvastada.

2005. aastal esitas OÜ Raboss väidetavalt fiktiivseid arveid ligi kuue miljoni krooni eest. Siiani pole politsei püüdnudki Rabossi ja Randomi seoseid uurida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles