Skanska ennustab ehitushindade kasvu

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitajad
Ehitajad Foto: Andres Haabu

Ehitusfirma Skanska hinnangul on ehitushinnad tõusnud aastaga rohkem kui statistikaameti pakutud viis protsenti. Lähiajal ettevõte hindade langust ei näe.

«Kui vaadelda hinna komponente eraldi, siis mehhanismide hinda mõjutab suuresti erimärgistusega kütuse ära keelamine. Ehitajad ei ole oma masinaparki viimasel ajal piisavalt uuendanud, mistõttu praegune hinnatase ei ole jätkusuutlik,» ütles ettevõtte juht Andres Aavik.

Viimase sõnul mõjutavad täitematerjalide hindasid nii kütuse hinnakõikumised kui maavaradele kehtestatud maksu tõstmine. Paljud muud materjalid sõltuvad aga nafta hinna liikumistest.

«Tööjõu hind samuti pigem kasvab seoses elatustaseme kasvu ja mitteametliku palga osakaalu vähenemisega.»

Kasvavad ka ehitusettevõtete marginaalid: nii riski kui kasumi osas.
«Ainuke tegur, mis ehitushinna tõusu võiks pidurdada on lähiturgude ehitusbuumi vaibumine, kuid seda tõenäoliselt niipea toimumas ei näe,» nentis Aavik.

Mis puudutab korterite hindu, leidis Aavik, et need pigem tõusevad kui langevad.

Statistikaameti teatel oli ehitushinnaindeksi muutus 2012. aasta esimeses kvartalis võrreldes eelmise kvartaliga 0,4 protsenti ja võrreldes 2011. aasta esimese kvartaliga 5 protsenti. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles