:format(webp)/nginx/o/2024/12/30/16570991t1hd681.png)
Euronics annab nõu, kuidas külmal ja pimedal ajal oskuslikult toas grillida.
Kontaktgrillid koguvad järjest populaarsust tänu oma lihtsusele ja kasutusmugavusele – nendel on kiirelt kuumenevad plaadid ja pakuvad lõputult võimalusi valmistada tervislikku toitu. Kontaktgrillid kasutavad küpsetusplaatide soojendamiseks võimsaid kuumutuselemente. Võimsus on sealjuures väga oluline, aga vähemoluline pole ka plaatide kuju ja materjal. Millele aga täpsemalt tähelepanu pöörata?
Tähelepanu tuleks pöörata näiteks materjalidele, mis on kasutusel.
- Titaniumiga immutatud mittenakkuv pind Sagel on kerge, kuid vastupidav, mistõttu on ideaalsed pikaajaliseks kasutamiseks. Titanium on ka väga vastupidav korrosioonile.
- Survevalu alumiiniumplaat mittenakkuva kattega Tefalil plussiks on kuumakindlus ja kergus. Alumiinium tagab suurepärase soojuse ühtlase juhtimise ja säilivuse. Mittenakkuv kate tagab ka puhastamise lihtsuse.
Mõlema materjali puhul tuleb neid vastavalt hooldada ja mitte kasutada metallist köögiriistu, kuna nii säilitavad mõlemad oma töökorras oleku pikaks ajaks.
Erinevad plaadid
- Lamedate plaatidega kontaktgrillid suurendavad küpsetusala. Kuna suurem osa küpsetusplaadist puutub toiduga kokku, siis jaotub kuumus kiiresti, mis tingib kiirema küpsetusaja, hoides sellega kokku elektrikulu ja ka aega.
- Reljeefsetel, soontega plaatidel on omad eelised. Esiteks aitavad soontevahelised kanalid eemaldada toidurasva ja üleliigse vedeliku, mille tulemuseks on tervislikumad toidud. Teiseks, kuna toitu puudutab vaid osa küpsetusplaadist, jäävad toidule atraktiivsed grillitriibud.
- Segaplaatidega kontaktgrillid pakuvad nende kahe kombinatsiooni. See võimaldab kiiret toiduvalmistamist, aga saavutab ka grillitriibud.
Erinevad on ka plaatide reguleerimise võimalused. On grille, millel on võimalik plaadid avada nagu raamatu ehk barbeque asendis. Mõnel grillil saab plaatide vahekauguse fikseerida – nii on need ideaalsed näiteks burgeri saiade ja ka õrnemate toiduainete valmistamiseks.
Kiiret ja alati kindlat tulemust pakuvad mudelid, millel on andurid, mis mõõdavad plaatide vahele pandud toiduaine paksuse ja selle järgi optimeerivad küpsetusaega ning küpsetustulemus vastab alati soovitud küpsusastmele.
Grillmeistrid leiavad valikust masina, millel on lihatermomeeter, mis aitab täpselt liha sisetemperatuuri määrata ja alati saavutada meelepärase küpsusastme. See masin on mõeldud inimesele, kes tahab toidu valmistamisel ise rohkem otsustada.
Mida grilli valimisel veel silmas pidada?
- Võimalused
Kui kontaktgrillil on palju funktsioone, siis tasuks veenduda, et mõistetakse, kuidas seade töötab ja lisaks tasub uurida, mida kõik erinevad valikud tähendavad.
- Võimsus
Turul on olemas nii ökonoomseid ja 700-800W võimsusega mudeleid kui ka kuni 4400W võimsusega. Optimaalseks lahenduseks on umbes 2000W grill. Väikese võimsusega mudelitel saab ilma probleemideta küpsetada igasuguseid köögivilju ja õhemaid fileetükke, kuid need ei sobi suuremate lihatükkide jaoks.
- Plaadimaterjal
Keraamika on tuntud oma kuumenemiskiiruse poolest, samas kui malm hoiab paremini soojust, nii et need plaadid sobivad paremini siis, kui seadmed on pikka aega sisse lülitatud. Spetsiaalse kattega alumiiniumvalu plaadid on töökindlad, tavaliselt masinpestavad ning ei võta toitu külge.
- Mitmekesisus. Uurida tasuks toote erinevad toiduvalmistamise võimalusi. Paljudel grillidel on barbeque võimalus, mõnel on vahetatavate plaatidega võimalik teha ka belgia vahvleid. Optigrillil on lisaks võimalus kasutada küpsetusvormi.
- Temperatuuri seadistamine
Ideaalsel grillil saad temperatuuri muuta, et valmistada väga erinevaid toitusid ühe masinaga. Tavaliselt on valikus 150 kraadist kuni maksimaalse kuumutamiseni 240 kraadini. Sellest tasemest piisab tavaliselt väga erinevate grillroogade valmistamiseks.
- Suurus
Esiteks peab arvestama masina suurust, et see mahuks ära sinu kööki. Teiseks tasub silmas pidada ka, mitu portsu korraga valmistada saab. Valida tasuks kontaktgrill, mis võimaldab grillida mitut rooga korraga – nii hoiad kindlasti kokku aega ja energiat. Grillplaadil on rohkem ruumi ja koostisosadel on piisavad vahed, et toit küpseks ühtlaselt ning maitsed ei seguneks.
- Puhastamine
Oluline on vaadata, kas plaadid on masinast eemaldatavad ja ka nõudepesumasinas pestavad. Tähtis on igat kodumasinat puhtana hoida ning hooldada vastavalt juhendile. Juba masinat ostes tuleks silmas pidada, et puhastus oleks võimalikult mugav.