Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel
Saada vihje

MEIE IGAPÄEVAST LIHA Eestlaste jõululaual troonib jätkuvalt liha

Copy
Eestlased on jätkuvalt lihausku rahvas, kuna vaid 10 protsenti eestlastest eelistab jõululaual lihale kala.
Eestlased on jätkuvalt lihausku rahvas, kuna vaid 10 protsenti eestlastest eelistab jõululaual lihale kala. Foto: Lauri Laan

Pühaderoogade valmistamiseks arvestatakse Eestis kõige sagedamini kuni sajaeurose väljaminekuga ning kõige kallim jõulumenüü on Balti riikide võrdluses Leedus, selgus SEB korraldatud tarbijauuringust. Kuigi traditsiooniline lihaga jõululaud on endiselt kõige populaarsem, siis kala või taimsete valikute kasuks otsustab Eestis 10 protsenti ja Leedus 20 protsenti peredest.

«Taimsete valikute lisandumine näitab, et aina rohkem võetakse toitumise tervislikkuse kõrval arvesse ka toidu keskkonnamõju – kaheksa protsenti eestlastest paneb lauale kala ning kaks protsenti otsustab pühadel taimsete valikute kasuks,» ütles SEB Baltikumi jätkusuutlikkuse kommunikatsioonijuht Anna-Liisa Villmann.

Leedus eelistab jõululaual kala või taimset toitu märgatavalt suurem osa elanikest – 20 protsenti ehk iga viies leibkond. Traditsioonilise liha kasuks otsustab kolm neljandikku vastajatest. Villmann märkis, et lihapõhise jõulumenüüga käib kaasas suurem süsiniku jalajälg, kusjuures taimsed jõuluroad vähendavad kasvuhoonegaaside emissiooni kuni 75 protsenti.

Tagasi üles