Majanduspolitsei puistas Rein Kilgi Pere Gruppi

Gert D. Hankewitz
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Kilgi kunagised uhked ärid kukuvad üksteise järel kolinal kokku.
Rein Kilgi kunagised uhked ärid kukuvad üksteise järel kolinal kokku. Foto: Margus Ansu

Majanduspolitsei otsis eile läbi Rein Kilgile kuuluva Pere Leiva kontorid. Prokuratuuri kinnitusel korraldati läbiotsimine Kilgi teise firma Werol Tehaste vastu algatatud kriminaalmenetluse raames.


«Läbiotsimine toimus Weroli kriminaalasjas,» ütles Lõuna ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina. Miks Werol Tehaste vastu algatatud kriminaalmenetluse raames Kilgi teist firmat läbi otsima mindi, ei tahtnud Kostina täpsustada. Küll sõnas ta, et Weroli kontorites läbiotsimist ei tehtud, kuna see on pankrotis ning seal toimetab pankrotihaldur.

Kadunud rapsikoogid

Weroli kriminaalasi algatati tänavu veebruaris pärast seda, kui ettevõtte üks kliente ja võlausaldajaid Kevili Põllumajandusühistu pöördus prokuratuuri varguse kaebusega.

Ühistu esindaja Marek Linnutaja sõnul ei saanud nad Werolilt kätte rapsi pressimise järel tekkivat rapsikooki, mis on mõeldud loomasöödaks. Kokku jäi seda saamata 1300 tonni, mis on Linnutaja sõnul väärt 320 000 eurot. Detsembris, mil väidetav vargus toime pandi, oli firma juhatuses kaks liiget, Meelis Virro ja Rein Kilk isiklikult. Jaanuaris vormistas Kilk end juhatusest välja.

Ettevõtet juhtima jäänud Meelis Virro võttis Postimehe pärimise peale omaks, et ei andnud Kevilile nendele kuulunud kaupa kätte, kuid lükkas ümber igasugused jutud vargusest.

«Käesolevaga teatan teile, et Werol Tehased ASi turvasüsteem välistab kauba kadumise tehasest,» kirjutas Virro e-kirjas Postimehele. «Tegemist on Weroli-poolse tarnekohustuse täitmata jätmisega.» 5. aprillil kuulutas Tartu maakohus välja Weroli pankroti. Firmale määratud pankrotihalduri Toomas Saarma aruande järgi on võlgnikul vara bilansilises väärtuses üle 20 miljoni euro ning kohustusi üle 22 miljoni euro.

Pankroti äärel vaarub ka Pere AS, kus eile läbiotsimine tehti. Maksuameti andmeil on firma võlgnevus riigile ligi 640 000 eurot. Et edasi tegutseda, asutasid Pere omanikud Kilk ja Neeme Raig veebruari lõpus võlgadest vaba tütarfirma Pere Pagar, mida esitleti Postimehele kui müügiorganisatsiooni.

Vara viidi üle uude firmasse

Tegelikult viidi tulevasest pankrotipesast Perest uude firmasse üle ka töötajad ja leivatehasele kuulunud kinnisvara ehk kinnistud Tartus ringteel.

Rein Kilki ei õnnestunud Postimehel eile tabada. Tabamatuks jäi ka Weroli endine ja Pere ASi praegune juht Meelis Virro, kes suunas küsimuse Maria Mägi advokaadibüroole.

Advokaadibüroo teatas, et ASil Pere ei ole õigust kommenteerida käimasolevat kriminaalmenetlust. «Võime üksnes öelda, et läbiotsimine oli seoses ASi Werol suhtes algatatud kriminaalasjaga, mitte seoses ASiga Pere,» vastati Postimehele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles