Tartu ja Tartu lähiümbrus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tartumaa Turism

2011. aasta kevadel avas Tartus oma uues majas uksed Ahhaa keskus (58°22'36''N 26°44'3''E), mille ligi kolmel tuhandel ruutmeetril leiab pea poolsada „käed-külge“ kogupereeksponaati. Tehnoloogiasaalis saavad näiteks julgemad külastajad sõita jalgrattaga saali kohal köiel, teha endast fotojäädvustuse lõhkeva õhupalliga ning jäädvustada oma varju seinale. Elusaalis saab näha, kuidas kooruvad tibud ning elavad ookeani kalad. Veemaailmas saavad lustida nii noored kui vanad. Näitustesaalis aga avatakse iga poole aasta järel uus näitus. Samuti toimuvad Ahhaa Keskuses iga päev teadusteatri etendused ja töötoad, millest osavõtt on külastajatele tasuta. 

Tartu kesklinnas Toomemäel avati aga 2011. aasta kevadel Tartu Tähetorn (58°22'44''N 26°43'12''E) muuseumina, millega tähistati ka Tähetorni 200. aastapäeva. Tähetornis saab tutvuda teadussaavutustega, mis on muutnud inimkonna arusaama Maast ja Universumist. Oma silmaga võib uudistada üht maailma kuulsaimat teleskoopi - Fraunhoferi refraktorit -, osaleda planetaariumietendusel ning proovida kätt meteoorivaatlejana või geodeedina.

Endises Ülenurme mõisas asub Eesti Põllumajandusmuuseum (58°18'60''N 26°43'28''E) . Puhkust ja hingekosutust pakuvad muruplatsid ja põline mõisapark. Külastajad võivad kaasa võtta piknikukorvi ja siin mõnusalt aega veeta. Põhitööna tegeleb muuseum põllumajandusajaloo kogumise, säilitamise, uurimise ja tutvustamisega ning korraldab näituseid, konverentse, temaatilisi programme, õppepäevi, konkursse, kaasakiskuva meelelahutusprogrammiga kogupereüritusi, kontserte, tähistab rahvakalendri tähtpäevi ja viib läbi tõuloomade võistlusi.

Põllumajandusmuuseumist Lange suunas Veskiorus asub Eesti Lennundusmuuseum (58°17'20''N 26°45'55''E). Lennundusmuuseumi peahoone kolmel korrusel umbes 450 m2-l ekspositsioonipinnal on ligi nelisada lennundusajaloo seisukohalt olulist kõrgkvaliteedilist lennukimudelit. Muuseumi omapära on ka see, et ta on alguse saanud erakogust.

Suvesündmused Tartus ja Tartu lähiümbruses:

1.-2.06  Arhailise Loomingu Festival REGIÖÖ       ( www.tartu.ee/regioo)

RegiÖÖ on rahvusvaheline arhailise loomingu festival, mille 2012. aasta teemaks on „Lood”. See on valik nii Läänemere-äärsete rahvaste kui ka kaugemate külaliste ennemuistsetest ja uuematest lugudest, mida räägitakse hääle ja pillikeele, tantsu ja käsitöö kaudu. Festival haarab kuulajad kaasa ühislaulude ja -tantsudega ning pinget lisab võistuesinemine „Improvisatsioon pärimusmuusikas”.

02.06 Võnnu Kaera-Jaani Võistu- ja Teatetantsimine 2012 (www.vonnukultuur.blogspot.com)

02.06 Haaslava 33. Meestelaulupäev Kurepalu lauluväljakul (www.emls.ee)

07.-10.06 XI Eesti Heliloojate Festival Tartu Jaani kirikus  (www.composer.ee)

15.-17.06 Põhja- ja Baltimaade meestelaulupäevad  (www.tartu2012.eu)

1869. aastal peeti Tartus esimene Eesti üldlaulupidu – see on traditsioon, mille algatasid meeskoorid. Aastal 2012 olete oodatud maailma suurimale meestelauluüritusele, kuhu on registreerunud 87 Põhja- ja Baltimaade meeskoori ja 50 Eesti poistekoori. See tähendab kokku ligikaudu 4500 lauljat. Tulge ja nautige meestelaulu võimu ja väärikust koos tuhandete külalistega nii kontserdisaalides kui ka Tartu laululaval! Tartus tegutseb ka Eesti vanim meeskoor – Tartu Akadeemiline Meeskoor, mis tänavu tähistab suurejoonelise kontsertprogrammiga oma 100. aastapäeva.  

20.-22.07 Tartu Hansapäevad (www.hansapaevad.ee)

29.07 14:00 puhkpilli festival David Otto Wirkhausi mälestuseks Luunja laululaval (www.luunja.ee)

06.-12.08 Tartu armastusfilmide festival TARTUFF   (www.tartuff.ee)

TtARTuFFil räägitakse ühe nädala jooksul kultuurilisest sallivusest ja armastusest kõigis tema variatsioonides, kasutades filmikeelt. See ainulaadne ja menukas vabaõhukino toob sumedail augustiöödel Tartu Raekoja platsile kokku tuhandeid filmisõpru. Värvikas väärtfilmivalik, hariv dokumentaalfilmide programm koos loengutega, kaasahaaravad vestlusringid ja kontserdid on kõigile huvilistele tasuta.

8.-20. august kell 20 ERMi ja Tartu Uue Teatri suvelavastus „Naised valitsevad maailma ehk Opus Geographicum”( http://kultuuriaken.tartu.ee/?event=1337575360)

25.08 kell 12.00 Festival „Hapukurgi hooaeg alaku“ suur augustilaat ja simman rahvale (www.luunja.ee)

01.09  Tartu Sügisnäitus ja Tõuloom Põllumajandusmuuseumis (www.epm.ee)

Koostöös Eesti Tõuloomakasvatuse Liiduga toimub Tõuloom Eesti Põllumajandusmuuseumis 18. korda. Tõuloomade näitus-konkursil esitletakse piima- ja lihaveiste kõrval ka lamba-, sea- ja hobusetõuge ning tutvustakse paremaid aretajaid. Valitakse publiku lemmik.

Suurel käsitöö- ja sügisandide laadal kaubeldakse nii taimede, käsitöö kui talutoiduga. 

Üritusele on oodatud erinevad käsitöömeistrid oma tegevusi tutvustama. Külalised saavad oma oskusi täiendada ja proovida sepikojas, õletoas, kangatoas ning puutöö klasssis.

Leivatares pakutakse rukkileiba ja isevalmistatud võid.

Esinevad muusikud ja tantsurühmad, päeva lõpetab maarahvapidu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles