BRICS esitab IMFi toetamise eest nõudmisi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia rahandusminister Guido Mantega.
Brasiilia rahandusminister Guido Mantega. Foto: SCANPIX

Oma mõjujõu kasvu tundvad BRICS riigid (Hiina, India, Brasiilia, Venemaa ja Lõuna-Aafrika) on Rahvusvahelisele Valuutafondile (IMF) teatanud, et on valmis IMFi loodavasse kriisifondi raha loovutama ainult juhul, kui nad saavad selles rahandusorganisatsioonis suurema sõnaõiguse.

Selle ütles BRICS riikide nimel välja Brasiilia rahandusminister Guido Mantega.

IMFi tegevjuht Christine Lagarde on öelnud, et soovib eurosooni toetuseks kriisifondi saada varasema 500 miljardi dollari asemel 400 miljardit ja praegu on sellest koos 320 miljardit. Seega läheks IMFil vaja ka BRIC riikide laenu, kuna näiteks USA on juba teatanud, et tema kriisifondi raha ei anna. See tuleb arutusele reedel algaval IMFi ja Maailmapanga kevadkohtumisel. Seni ei ole BRICS riigid öelnud, kui palju nad on nõus panustama.

India rahandusminister Pranab Mukherjee selgitas, et G24 riigid peaksid IMFile rohkem survet avaldama, et see viiks kiiremini ellu 2010. aastal kavandatud IMFi hääletuskvootide muutmist, nii et need rohkem vastaksid tänapäeva maailma jõujoontele.

Samal ajal on arengumaad IMFi tugevasti kritiseerinud selle eest, et see on juba liiga suurelt toetanud Kreekat, Portugali ja Iirimaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles