EMT ja Elisa: Euroopa Komisjoni nõue seab ohtu investeerimisvõime

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mobiilimast.
Mobiilimast. Foto: Toomas Huik.

Euroopa Komisjoni nõutava mobiilikõnede sidumistasude järsu alandamise vastu on EMT ja Elisa, kelle hinnangul ohustaks see ettevõtete investeerimisvõimet, samas kui tasu suurus klientide jaoks lõpphinda ei mõjuta, vahendab ERR Uudised.

Euroopa Komisjon peatas teravat kriitikat tehes teisipäeval Eesti konkurentsiameti ettepaneku kehtestada uued mobiilikõne sidumistasud, mis on kordades kõrgemad, kui komisjon on ette näinud.

Mobiilikõne lõpetamise tasude kiire alandamise vastu on peamiselt EMT ja Elisa, kelle hinnangul saaks kahjustada nende investeerimisvõime.

«Arvestades mobiilsidevõrgu kolme põlvkonna tehnoloogia paralleelse väljaehituse ning töökindluse tagamiseks vajalikke ressursse, oleme seisukohal, et kehtestatava kohustuse kavandatavat ajalist perspektiivi ning ulatust silmas pidades, ohustab kehtestatav kohustus otseselt ja oluliselt AS EMT investeerimisvõime jätkusuutlikkust,» seisab EMT vastuses.

«Kui me vaatame aga välisliikluse konteksti ning seda, et Eesti operaatorid peavad sidumistasusid langetama kiiremas tempos võrreldes ülejäänud maailmaga, siis see pärsib meie kasumlikkust ning toob kaasa teoreetilise investeerimise suutlikkuse vähenemise,» selgiti Elisast.

Tele2 Eesti AS kommunikatsioonijuht Hans Saarvelt kinnitas Postimehele, et Tele2 ei ole sidumistasude vähendamise vastu.

«Praegu Tele2 ei võida ega kaota teistele mobiilioperaatoritele sidumistasude arvelt,» lausus ta. «Seega ei plaani Tele2 mingeid muudatusi juba planeeritud investeeringutes, vaid jätkab tänavu kasvavas tempos võrgu arendamisega. Samuti ei näe me sidumistasude vähendamises enda klientidele mingeid muid negatiivseid mõjusid. Tele2 eesmärk on alati seista soodsamate tariifide eest.»

18. aprilli Postimees kirjutas, et Euroopa Komisjon tegi tavatult karmi avalduse, süüdistades Eesti konkurentsiametit soovis tekitada tarbijale kestvat kahju.

Euroopa Komisjon soovib muuta sidumistasu tulevast aastast kulupõhiseks ja tõmmata sisuliselt kriipsu peale kasumi teenimisele kõnede sidumise arvelt. Nii väheneks sidumistasud Eestis võrreldes praegusega umbes seitse korda, ühele sendile.

Meie konkurentsiamet soovib aga kehtestada tulevast aastast sidumishinnaks komisjoni soovist ligi neli korda suurema 3,89 senti minutis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles