Eesti majapidamised tunnevad ennast lõunanaabritest kindlamalt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Triin Messimas
Triin Messimas Foto: Peeter Langovits

Eesti tarbijate kindlustunne on kõrgem nii teiste Baltimaade kui Euroopa Liidu keskmisest.

Tarbijate kindlustunne Eestis on -12 ja Euroopa Liidus keskmiselt -19. Läti ja Leedu majapidamiste kindlustunne oli SEB Balti leibkondade majandusanalüüsi kohaselt võrreldav ELii keskmisega, vastavalt -18,1 ning -21,3.

SEB eraisikute suuna arendusjuht Triin Messimas ütles, et kuigi majapidamiste sissetulekud ning tööhõive paraneb, võib tagasihoidlikku tarbijate kindlustunnet seletada sellega, et Baltimaade majanduste väljavaateid on selleks aastaks tublisti kärbitud.

Samas aitab kasinam kindlustunne kaasa majapidamiste bilansside paranemisele. Eestis on Balti riikidest kõige suuremad hoiused ja samas ka kuigi ka kõige suuremad laenud inimese kohta.

SEB Leedu majapidamiste ökonomist Julita Varanauskiene ütles, et 2011. aasta teisel poolel kasvas majapidamiste hoiuste maht Eesti pankades 4,6 protsenti, samas kui Lätis ja Leedus langes, vastavalt 0,5 ja 2,2 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles