Päevatoimetaja:
Romet Kreek

Suure osa EISA toetustest koorivad püsikliendid

Copy
Pidevalt küsib ja saab suuri toetusi tehnoloogiaettevõte Skeleton Technologies. Fotol Skeletoni superkondensaatorite tehas Saksamaal. 
Pidevalt küsib ja saab suuri toetusi tehnoloogiaettevõte Skeleton Technologies. Fotol Skeletoni superkondensaatorite tehas Saksamaal. Foto: Skeleton Technologies

Aastate jooksul on KredExi ja EASi ühisasutus EISA ettevõtlusega seotud toetusteks välja maksnud sadu miljoneid eurosid. Viimaste aastate toetusi analüüsides torkab silma, et suuri toetusi saavad ettevõtted, kes järjepidevalt vastavaid taotlusi esitavad.

Tänavu on EISA avaldatud andmete järgi andnud toetusraha ligi 214 miljonit eurot. Suurima summa oli 15. oktoobriks saanud Skeleton Technologies – 18,8 miljonit eurot vesinikuga seotud projekti tarbeks. Kui vahel räägitakse, et riik ei toeta üldse​ ettevõtlust, siis see pole kaugeltki tõsi: viimastel aastatel on Skeleton pidevalt EISA toetusesaajate nimekirjas olnud. 2023. aastal saadi 3,2 miljonit eurot, 2022. aastal 1,9 miljonit, 2021. aastal 1,5 miljonit.

Viimastel aastatel EISA toetust saanute nimekirja vaadates torkab silma, et üks-kaks ettevõtet saavad eriti suure toetuse, siis tuleb paarkümmend ettevõtet, kes saavad umbes miljoni, ning siis riburada neid, kes saavad mõnisada tuhat eurot. Näiteks tänavu sai üle miljoni euro 37 ettevõtet, ühtekokku 152 miljonit eurot – ehk kogu toetusrahast poole. Toetusesaajaid oli kokku aga tublisti üle 700.

Märksõnad

Tagasi üles