Päevatoimetaja:
Romet Kreek

Ülemaailmne raport näitab ettevõtete paranemist. Mis on selle põhjused?

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Federico Gambarini / DPA / Scanpix

Dun & Bradstreeti ülemaailmne raport näitab ettevõtete optimismi kvartaalset kasvu ning paraneva turudünaamika taustal on näha kindlustunnet nii kodumaise kui ka ülemaailmse majandusolukorra suhtes.

Ülemaailmne äriotsusteks vajalike andmete ja analüüsi pakkuja Dun & Bradstreet avaldas aruande, mille järgi on ettevõtete optimism võrreldes eelmise kvartaliga kasvanud seitse protsenti. Tingitud on see inflatsioonimäärade järkjärgulisest alanemisest ja laenutingimuste paranemisest.

«Kuigi üldine ülemaailmne ettevõtlusoptimism on suurenenud ja inflatsioon on vähenenud, on oluline tunnistada, et geopoliitika aitab siiski kaasa majanduslikule ebakindlusele,» kommenteeris raportit Dun & Bradstreeti Balti piirkonna ärijuht Marek Vihuri.

Kolmandiku vastajate seas on tema sõnul peamisteks murekohtadeks tõusnud tööstusspetsiifilised regulatiivsed riskid ja rangemad andmekaitsenõuded. Nende riskide vähendamiseks ja oma regulatiivse riski juhtimiseks kaaluvad ettevõtted oma tarneahelate ja turgude mitmekesistamist.

«Ettevõtted on üha enesekindlamad, kuna laenukasutuse kulud vähenevad, mis suurendab optimismi suurema müügi, tugevama ekspordi ja väiksemate finantsriskide suhtes,» märkis Vihuri. «See kindlustunne soodustab kapitaliinvesteeringuid, kusjuures tarneahela surve vähenemine toetab kasvu aasta viimases kvartalis.»

Ligi neli ettevõtet viiest väljendavad suuremat optimismi kodumaiste ja eksporditellimuste, kapitalikulude määra ja finantsriskide osas, mis on tingitud finantssurve vähenemisest, rahapoliitika muutustest, tugevast reguleerivast raamistikust ja turuosaliste suuremast osalusest jätkusuutlikkuse algatustes.

Suurriikide firmad usuvad, et olukord paraneb

USA ettevõtete optimism tõusis peaaegu üheksa protsenti, mida toetasid inflatsiooni langus ja ootused edasiste intressimäärade alandamiste osas. Sarnaselt näitas Ühendkuningriigi ja Hispaania ettevõtete optimism märkimisväärset taastumist, kuna nende riikide keskpangad alustasid rahapoliitika lõdvendamist, tõustes vastavalt 13 ja 9 protsenti. Tärkava turumajandusega Argentiinas ja Indias tõusis optimismi tase vastavalt inflatsiooni vähenemise ja sisenõudluse suurenemise tõttu.

Dun & Bradstreeti GBOI uuringu värske aruande viie indeksi peamised järeldused on järgmised:

Esiteks tõusis ülemaailmne ettevõtlusoptimismi indeks kvartal varasemaga võrreldes 7,3 protsenti. See on märkimisväärne tõus, kuna 75 protsenti ettevõtetest – eriti väiksematest ettevõtetest – väljendavad kindlustunnet müügi ning kodumaiste ja eksporditellimuste osas enne pühade hooaega. Kõige suuremad optimismi hüpped olid kinnisvaras ja kommunaalteenuste sektoris – vastavalt 12,5 ja 10,4 protsenti.

Teiseks paranes ülemaailmne tarneahela järjepidevuse indeks 6,8 protsenti, mis tuleneb sellest, et ettevõtted vähendasid oma tarneahela koormust, muutes hankepoliitikat, kasutades alternatiivseid ja vähem koormavaid logistikamarsruute ning tuginedes kodumaistele tarnetele. Iga neljas ettevõte USA-s, Šveitsis ja Hispaanias kaalub tarneahelate ja turgude mitmekesistamist kui eelistatud strateegiat oma regulatiivsete riskide juhtimiseks.

Kolmandaks tõusis ülemaailmne ettevõtete finantsusalduse indeks 6,3 protsenti tänu ootustele finantseerimistingimuste paranemisele ja laenukulude vähenemisele, kuna paljud riigid on hakanud intressimäärasid alandama. USA-s ja Lõuna-Koreas paranes usaldus märkimisväärselt, vastavalt 5,2 ja 11,2 protsenti, kuna nende riikide keskpangad on hakanud lõdvendama oma rahapoliitikat.

Neljandaks paranes ülemaailmne ettevõtlusinvesteeringute usaldusindeks 3,6 protsenti, mis näitab optimismi kapitalikulutuste kasvu osas, mis on seotud märkidega, et ülemaailmne rahapoliitika muutub paindlikumaks ning makromajandusliku tegevuse paranemisega.

Viiendaks tõusis Global Business ESG indeks 6,1 protsenti, mis tuleneb ettevõtete jõupingutustest täita regulatiivseid nõudeid, rangematest avalikustamisnõuetest ja investorite teadlikkuse suurenemisest. Rangemad keskkonnaalased eeskirjad, nagu euroliidu süsinikdioksiidi piirväärtuste kohandamise mehhanism ja Saksamaa tarneahela hoolsuskohustuse seadus, on 29 protsendi ettevõtete jaoks üks peamisi probleeme, mille tõttu peaaegu iga neljas ettevõte viib läbi riskihindamise või rakendab regulatiivsete nõuete täitmise strateegiaid.

Aruanne «Global business optimism insights» on 32 riiki hõlmava ulatusliku uuringu andmete süntees, mis hõlmab ligikaudu 10 000 ettevõtet ja 17 sektorit ning Dun & Bradstreeti andmebaasi, mis põhineb kogutud infol ja ettevõtte majandusalasel ekspertiisil. Aruandes on ühendatud viis indeksit, mis kajastavad üldist ettevõtlusoptimismi ja ootusi tarneahela järjepidevuse, finants- ja investeerimistingimuste ning ESG-algatuste suhtes. Indeksi näit üle 100 näitab optimismi paranemist võrreldes baasaastaga ehk eelmise aasta kolmandast kvartalist kuni selle aasta kolmanda kvartalini, samas kui indeksi näit alla 100 tähendab optimismi halvenemist.

Dun & Bradstreet on juhtiv ülemaailmne äriotsusteks vajalike andmete ja analüüsi teenuste pakkuja, mis võimaldab ettevõtetel kogu maailmas parandada oma äritegevuse kvaliteeti ja tulemuslikkust. Dun & Bradstreeti andmepilv toodab lahendusi ja pakub teadmisi, mis võimaldavad klientidel kiirendada tulude kasvu, vähendada kulusid, juhtida riske ja uuendada oma ettevõtteid. Dun & Bradstreet pakub oma teenust juba alates 1841. aastast.

Tagasi üles