Päevatoimetaja:
Liina Laks

Luubi all Autoturul käib vilgas sebimine – kes hiljaks jääb, see ilma jääb (3)

Copy
Automaksu tuleku kartuses uue auto ostnud Kristi Hallik ja tema suvine liikur - helesinine Vespa. 
Automaksu tuleku kartuses uue auto ostnud Kristi Hallik ja tema suvine liikur - helesinine Vespa. Foto: Madis Veltman

Turg on enne uusi makse hoo üles võtnud. Ostjad uudistavad autosalongide väljapanekuid. Laoautosid jagub, kuid mitme peenema varustusega mudeli tellimisega ollakse juba hiljaks jäänud.

Kellel hammas uue peale ei hakka, üritab soetada enne registreerimistasu tulekut kasutatud auto. Nii käib ka mitmenda ringi autode turul kõva sebimine: kes tahab vanast rondist kiiresti vabaneda, kes otsib aastamaksu optimeerimiseks väiksema mootoriga masinat.

Kui veel suve lõpus tundus, nagu inimesed poleks automaksust kuulnudki ja uhketes klaasseintega esindustes valitses vaikelu, siis septembris avanes autokaupmeeste juures hoopis teine vaatepilt. Rahvas tormas autosid valima, et pääseda tuhandete eurodeni ulatuvast registreerimistasust. Müük kasvas järsult nii esindustes kui autoplatsidel.

Uute autode müük suurenes septembris aastavõrdluses koguni 23 protsenti, kusjuures eriti jõudsalt kasvas soodsate maksumääradega hübriidautode osakaal, mida müüdi septembris 1130 ehk siis koguni 53 protsenti kogumüügist.

Kuna automaksu jõustumiseni on jäänud vaid veidi enam kui kaks kuud, siis ei pruugi kataloogist välja valitud auto enam selle aastanumbri sees ostjani jõuda. Nii juhtus Kristi Hallikuga, kelle igatsetud auto oleks kohale toimetatud alles järgmise aasta jaanuaris.

Tagasi üles