Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Eamets: madalad intressid on head, aga Euroopa majandust päästaks pigem tugevnev dollar (1)

Copy
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Tairo Lutter / Postimees

Euroopa Keskpanga intressilangetus on hea uudis laenuvõtjatele, kinnisvaraturule ning investeeringutele, kuid vaatamata sellele peame Euroopas hoidma pöialt, et ka Föderaalreserv toob USA intresse allapoole ning et keskpikas perspektiivis dollar ei muutuks euro suhtes nõrgemaks, kirjutab Bigbanki peaökonomist Raul Eamets. 

Täna alandas Euroopa Keskpank intresse 0,25 protsendipunkti võrra ja see oli otsus, mida turud ootasid ja eeldasid. Seda näitas ka kuue kuu euribori jõudmine peaaegu kolme protsendi tasemele. Kui me eeldame, et Euroopa Keskpank teeb detsembris oma nõukogu istungil veel ühe intressilangetuse, siis võiks euribor aasta lõpuks jõuda 2,75–2,8 protsendi tasemele. See on hea uudis laenuvõtjatele ja ka kinnisvaraturule. Samuti on vaja madalamaid intresse, et suurendada investeeringuid, mida Euroopa hädasti vajab.

Pikemalt ette vaadates aga on sama oluline see, mida teeb USA Föderaalreserv ehk Ameerika Ühendriikide keskpank kolme nädala pärast, 7. novembril. Täna on USA intressid kõrgemad kui Euroopa intressid, samas on ka inflatsioon USAs kõrgem. Viimased numbrid näitavad, et hinnatõus oli USAs 2,4 protsenti, võrdlusena Euroopa 1,7 protsendiga. Mõlemad keskpangad on seadnud sihtinflatsiooniks kaks protsenti.

Tagasi üles