Päevatoimetaja:
Erkki Erilaid

Rubla kriis süveneb: kas venelased kaotavad poole oma sissetulekust? (2)

Copy
Kui rubla kaotaks veel 30% oma väärtusest ja inflatsioon on juba kõrge, võib see tähendada, et venelased kaotaksid paari kuu jooksul poole oma sissetulekust.
Kui rubla kaotaks veel 30% oma väärtusest ja inflatsioon on juba kõrge, võib see tähendada, et venelased kaotaksid paari kuu jooksul poole oma sissetulekust. Foto: dpa / picture-alliance / Scanpix

Vaatamata Venemaa väidetele, et nende majandus edeneb, viitab Venemaalt tulev majandusstatistika hoopis vastupidisele – majandus mitte ainult ei ole ülekuumenenud, vaid võib peagi hakata kokku varisema. Venemaa ametnikud väidavad, et riigi majandus õitseb, viidates 4,6% SKT kasvule 2024. aasta esimesel poolel. Lähemalt näitajaid vaadates on aga näha, et Venemaad võivad ees oodata raskused, kuna rubla seisab silmitsi nii inflatsiooni kui ka devalveerimisega, kirjutas KyivPost.

John Hopkinsi ülikooli majandusprofessor Steve Hanke arvutas selle aasta alguses, et tegelik inflatsioon Venemaal on 27% – teravas kontrastis Venemaa keskpanga väidetud 9,1%-ga augustis (septembris 8,3%). See seab perspektiivi ka Venemaa plaanid suurendada 2025. aastal sõjalisi kulutusi 24% võrra: reaalselt kulutatakse vähem kui 2024. aastal, kuid suurem protsent riigieelarvest, kirjutas KyivPost.

Mitmed teisedki näitajad toetavad Hanke arvutust: 2024. aasta juulis oli töötuse määr 2,4%, mis on murettekitav märk majandusmudeli nimega Phillipsi kõver kohaselt, mis väidab, et töötuse määra langus viib inflatsiooni tõusuni ja vastupidi. Terve ja normaalse majanduse puhul peaks MoneyChimp’i kohaselt töötuse määr jääma 4–6% vahele, madalam tase viitab aga võimalikule inflatsioonisurvele majanduses.

Tagasi üles