Päevatoimetaja:
Sander Silm

Juba ülejärgmisel aastal ähvardab hulk uusi makse (1)

Copy
Vabariigi valitsus pole oma maksurallit veel lõpetanud, kui kohalikud omavalitsused järele tõmbama hakkavad.
Vabariigi valitsus pole oma maksurallit veel lõpetanud, kui kohalikud omavalitsused järele tõmbama hakkavad. Foto: Dmitri Kotjuh

Omavalitsused kurdavad, et keskvalitsus laob nende õlgadele aina enam kohustusi, raha aga juurde ei anna. Valitsuse soovitus on lihtne: teenige lisa. Nüüd valmiski uute maksude nimekiri, millest osa võiks rakenduda juba 2026. aastal.

Kui ERR esmaspäeval osa regionaalministeeriumisse jõudnud maksuettepanekutest avaldas, tuli see paljudele üllatusena. Omavalitsused on saanud valitsuselt ja regionaalministrilt käsu leida võimalusi rahvalt rohkem raha kokku koguda, aga kui seni on räägitud pigem turismimaksust või parkimistasudest, siis nüüd vaatasid nimekirjast vastu täiesti uued ettepanekud kinnis- või muu vara maksustamiseks.

Keskvalitsus on viimase aasta-paari jooksul inimesi aina raskema maksuikke alla pannud. Meenutame: tänavu tõusis käibemaks 20% pealt 22% peale, uuest aastast kasvab 24% peale. Tulumaks kerkib 20% pealt 22% peale, ühes niinimetatud julgeolekumaksuga 24% peale. Tõusevad aktsiisid-tasud-riigilõivud. Tekib juurde uusi makse, nagu automaks. Lisaks said omavalitsused õiguse tõsta maamaksu igal aastal kuni 100%.

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi kodulehel on kirjas, et uued maksud hakkaks kehtima 1. jaanuaril 2026.

«Peamine võimalus, mille abil saavad omavalitsused oma tulusid suurendada, on maamaks. Siiski, igast omavalitsuse tegevusest ei saa ühtemoodi kasu kõik maamaksumaksjad proportsionaalselt makstud maksule. Seega loob iga täiendav (maksu)võimalus tegelikult alternatiive maamaksu tõstmise võimalusele, ja juhul kui omavalitsusel oleks rohkem maksustamisinstrumente, mida kasutada, oleks neid võimalik ka paremini sihistada ning need jaguneks maksukoormuse vaatest – ka konkreetset omavalitsust ja selle rahvastikku arvesse võttes – õiglasemalt,» sõnas regionaalarengu asekantsler Sigrid Soomlais. Ta rõhutas, et väljakäidud maksuettepanekud vajavad veel analüüsi.

Tagasi üles