Päevatoimetaja:
Sander Silm

Voogedastus tapab: vinüülide taassünd sai tagasilöögi, müük kukkus pärast vahepealset õitsengut järsult (2)

Copy
Kuigi vinüülplaadid kogusid viimastel aastatel järjest enam populaarsust, kukkus nende müük sellel aastal kolmandiku võrra.
Kuigi vinüülplaadid kogusid viimastel aastatel järjest enam populaarsust, kukkus nende müük sellel aastal kolmandiku võrra. Foto: Robert Michael / AFP / Scanpix

Vinüülplaatide müük on võtnud ootamatu pöörde. Uute andmete kohaselt langes vinüülimüük 2024. aastal kolmandiku võrra võrreldes eelmise aastaga. See järsk kukkumine on üllatav, arvestades, et viimasel kümnendil on vinüülimüük pidevalt kasvanud.

Billboardi raport näitab, et vinüülplaatide müük langes 2024. aastal 33,3 protsenti, kukkudes 34,9 miljonilt ühikult 2023. aastal 23,3 miljoni ühikuni 2024. aastal.

Vinüüli müügi langus pole aga üksiknähtus. See peegeldab laiemat suundumust, mis mõjutab traditsioonilisi muusikaformaate tervikuna. CD-müük on langenud 19,5 protsenti ja digitaalsete albumite müük on kukkunud 8,3 protsenti. Kokku on albumimüük kõigis formaatides vähenenud 23,8 protsenti võrreldes eelmise aastaga, kukkudes 75,5 miljonilt 57,5 miljoni ühikuni. Samal ajal on voogedastusteenuste kasutamine kasvanud 7,2 protsenti, mis näitab, et kuulajad eelistavad üha enam digitaalset muusikat füüsiliste plaatide omamisele.

Tagasi üles