Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Palgapakkumised üha kasvavad, assistent võib teenida 5000 eurot

Copy
Töökuulutused töötukassa stendil.
Töökuulutused töötukassa stendil. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Töökuulutustes pakutav keskmine brutopalga vahemik oli 2024. aasta kolmandas kvartalis 1686–2324 eurot ehk 12 protsenti rohkem kui 2023. aastal samal ajal, näitab tööportaali CVKeskus.ee statistika; teise kvartaliga võrreldes kerkisid palgapakkumised 8 protsenti.

Palgapakkumiste kasvu vedasid taas keskastmejuhtidele ja tippspetsialistidele suunatud tööpakkumised, kus ulatus keskmine palgapakkumine rekordilise 3721 euroni, kerkides aastaga tervelt 25 protsenti, teatas portaal.

«Muutuseid palgapakkumistes mõjutab lisaks majandusolukorrale ka tööandjate valmisolek palka avalikult näidata,» kommenteeris tööturul toimunut CVKeskus.ee tööportaali värbamisjuht Grete Adler, kes lisas, et just keskastmejuhtide ja tippspetsialistide palgapakkumiste kasvu on läbi viimase nelja kvartali mõjutanud tööandjate julgus palka avalikult näitama hakata.

Keskastme spetsialistide ja teiste kontoritöötajate palgapakkumised kolmandas kvartalis seevastu pisut langesid, vähenedes 5 protsenti ehk 2545 eurole. Teise kvartaliga võrreldes oli neile pakutav palk siiski 4 protsenti suurem.

Oskustöölistele ja kutsetöötajatele suunatud palgapakkumised suurenesid aastaga 10 protsenti, ulatudes kolmandas kvartalis 2199 euroni, ning teenindus ja müügitöötajatel 3 protsenti, ulatudes 1497 euroni. Kõige väiksem keskmine palgapakkumine oli abitöötajatele suunatud tööpakkumistel, mis ulatus 1524 euroni, suurenedes aastaga 11 protsenti.

Harjumaal suurenesid palgapakkumised aastaga 20 protsenti, ulatudes kolmandas kvartalis 2262 euroni, Tartumaal 4 protsenti ehk 2043 euroni ning Pärnumaal 6 protsenti ehk 1887 euroni.

Palgapakkumisi analüüsides on näha, et paljudes valdkondades pakutakse ka keskmisega võrreldes mitmekordset töötasu. «Näiteks assisteerivatel töödel on viimastel kuudel kõrgeimad palgapakkumised ulatunud koguni 5000 euroni, kuigi keskmine palgapakkumine ulatub 1700 euroni,» tõi Adler esile. 5000-eurost töötasu pakuti kolmandas kvartalis ka puiduhakkuri operaatoritele.

4000 euroni ulatuvat töötasu pakuti viimastel kuudel tavapäraste kõrgepalgaliste ametikohtade kõrval näiteks ka ventilatsiooni puhastusspetsialistidele, sõidukite keretööde nõunikele, olmeprügi autojuhtidele, autoelektrikutele, eelarvestajatele ja mitmetel teistel ametikohtadel.

«Käärid pakutavates palkades on suurimad müügisektoris, kus keskmine palgapakkumine ulatub 4000 euroni, kuid parimatele lubatakse ka koguni 15 000 eurost töötasu. Müügisektori palgaerinevused on peamiselt seotud tulemustasudega, mis võivad ületada põhipalka mitu korda,» selgitas Adler.

Tagasi üles