Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Kas prügikast on tõeline Pärnu aasta toode või lihtsalt Hiina import? (3)

Copy
Bioprügikast Brykkar ning selle esindajad Rauno ja Anett Kutti.
Bioprügikast Brykkar ning selle esindajad Rauno ja Anett Kutti. Foto: Mailiis Ollino

Pärnu aasta toote valimine on alati toonud esile kohaliku ettevõtlikkuse ja uuendusmeelsuse säravaid näiteid. Seekordses esikolmikus on Invaranna teenus, mis avardab võimalusi Pärnu rannamõnude nautimiseks kõigile; raamatukogu iseteenindusautomaat, mis pakub mugavust ning kiirust lugejatele ning kolmanda kandidaadina lõhnakindel bioprügikast Brykkar, mis pakub lahendust köögijäätmete haldamiseks viisil, mida seni on nähtud... ka mujal.

Brykkari loo jutustab abielupaar Anett ja Rauno Kutti, kes toote lansseerimisele eelnenud kahe aasta jooksul keskendusid oma sõnul ideele tuua turule stiilne ja praktiline köögiprügikast. Abielupaar rõhutab, et nad ei ole ise jalgratast leiutanud – kompostikaste on turul palju –, kuid Brykkar pidi pakkuma midagi uut, nagu näiteks nupulevajutatav kaas, mis aitab avada prügikasti isegi siis, kui käed on toidutegemisest mustad. Väike, mugav ja lõhnakindel – see oli nende idee, mis on toonud Pärnu aasta toote konkursil koha esikolmikus.

Siiski, kiire veebiuuring näitab, et samasugust toodet saab osta mitmetest e-poodidest, kus toodet müüakse küll veidi erineva hinnaga, kuid sama nupule vajutatava kaanega, sama roostevaba terasega ja samade mõõtudega. Rauno Kutti selgitas seda järgmiselt: «Täiesti arusaadav! Kuna meil on white label toode, siis on samast tehasest võimalik tellida ja brändida ka teistel.» Nii et hiinlased perekond Kuti toodet järgi teinud ei ole. «Ei, me tellime Hiina tehasest enda tooteid ja selles mõttes ei ole mingit kopeerimist,» kinnitas Kutti.

Tagasi üles