Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Uuring selgitas välja, kui suur on elamisväärne palk Tallinnas (6)

Copy
Tallinna kesklinn.
Tallinna kesklinn. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Elamisväärne palk ehk minimaalne sissetulek, et katta inimese põhivajadused ja säilitada inimväärne elatustase, on 2024. aastal Tallinnas ja Harju maakonnas 1621 eurot bruto, märkis Baltikumi tööturu-uuringute ja -konsultatsioonide tegija Figure Baltic Advisory.

Vilniuses on see kõrgeim – 2173 eurot bruto, Riias aga sarnane Tallinnaga ehk 1630 eurot brutos. Siiski on oluline tähele panna, et suur erinevus Leeduga tuleneb ennekõike maksusüsteemi eripäradest, mitte väga suurest vahest elatustasemes ja hindades. Leedus arvestatakse 30-protsendine sotsiaalmaks brutopalga sisse, Eestis ja Lätis arvestatakse sotsiaalmaks brutopalgast eraldi.

Figure Baltic Advisory juhtivpartneri Irja Rae sõnul tähistab elamisväärne palk minimaalset sissetulekut, mis aitab rahuldada inimese põhivajadused. Sellised vajadused on näiteks peavari, toit, transport, tervishoid, haridus, aga ka muud inimväärseks eluks vajalikud asjad – olgu selleks spordiklubi kuumaks, kinopilet või raamat. «See mõiste läheb kaugemale miinimumpalgast, mis on enamasti madalam ja ei pruugi olla piisav inimväärseks toimetulekuks. Elamisväärse palga arvutamisel mängivad rolli elamiskulud ja muud kulutused konkreetses geograafilises piirkonnas. Selle eesmärk on tagada, et inimesed saaksid lubada eluks vajalikke põhikulutusi, kuid ka inimväärset eluviisi,» selgitas Rae.

Tagasi üles