Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Päikeseenergia jõul: Tartus sõidab alates tänasest esimene elektribuss

Copy
Liin 69 sõidab Tartu turu juurest kesklinna ja Lõunakeskuse vahet. Bussil on peatused Kaubamaja, Hotell Sophia, Lõunakeskus, Mileedi ja Hansakeskus.
Liin 69 sõidab Tartu turu juurest kesklinna ja Lõunakeskuse vahet. Bussil on peatused Kaubamaja, Hotell Sophia, Lõunakeskus, Mileedi ja Hansakeskus. Foto: Mikk Otsar

Alates teisipäevast, 8. oktoobrist hakkab Lõunakeskuse ja Tartu kesklinna vahet sõitma Tartu esimene elektribuss. Elektribussi positiivne kliimamõju on võrdne mitmekümne uue sõiduauto aastase CO2 heitega. Bussisõit on jätkuvalt kõigile tasuta.

Tartu Lõunakeskuse tegevjuhi Marju Jeedase sõnul loodi Lõunakeskuse Ekspress, et pakkuda Lõunakeskuse kaubanduspargi külastajatele tasuta, kiiret ja mugavat transporti Lõunakeskuse ja kesklinna vahel. «Ühelt poolt on oluline kliendi mugavus, teisalt saame panustada autoliikluse vähendamisse ja ühistranspordi kasutamise soodustamisse. Astri Grupis juhindume oma tegevustes alati keskkonnasäästlikkusest, mistõttu oli ka meie pikaajaliseks sooviks viia Lõunakeskuse Ekspressbuss üle elektrienergiale. Meil on hea meel, et koostöös SEBE-ga see nüüd õnnestus,» sõnas Jeedas.

SEBE juhatuse liikme Mart Raamatu sõnul on Lõunakeskuse buss Eestis ainulaadne ja kõige innovatiivsem liikuvusteenus. Buss saab suurema osa liikumiseks vajalikust elektrist päikesepaneelidest. «Sisuliselt seome omavahel kolm kliimaneutraalset lahendust – toodame ise taastuvelektri, salvestame selle akudesse ja suuname elektribussi liikumiseks. Kuigi lahendus on tavapärasest kulukam, kaalub sellest tekkiv kasu linnaruumile ja keskkonnale igati üle,» selgitas Raamat.

Tagasi üles