Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Graafik Milline riik Euroopas on kodu ostmiseks kõige soodsam?

Copy
Taani pealinn Kopenhaagen. Pilt on illustreeriv.
Taani pealinn Kopenhaagen. Pilt on illustreeriv. Foto: IMAGO / Francis Joseph Dean

BestBrokersi värskes uuringus vaadeldi kinnisvara maksumust 62 riigis ning analüüsiti, kui taskukohased on need võrreldes kohalike keskmiste palkadega. Võitja on üllatuslikult riik, mida peetakse Euroopas üheks kõige kallimaks. Eesti leiame alles 18. kohalt.

BestBrokers.com-i raporti kohaselt on kinnisvara soetamiseks Euroopas keskmist sissetulekut arvestades kõige soodsam riik Taani. 100-ruutmeetrise kinnisvara keskmine hind võrdub Taanis 114 kuu netopalgaga. Samal ajal oli Taani 2023. aastal ELi kõige kallim riik, kus Eurostati andmetel olid kaupade ja teenuste hinnad 43% kõrgemad ELi keskmisest. Samas aasta keskmine töötasu oli Taanis Euroopas seitsmendal kohal, kirjutas Euronews.

«Kuna hinnad ja sissetulekud on riigiti väga erinevad, otsustas BestBrokersi meeskond analüüsida Euroopa kinnisvaraturgu läbi selle, mitu keskmist kuupalka kulub kodu ostmiseks erinevates riikides» seisab aruandes. Taskukohasuse edetabelis on arvestatud riikide eluasemehindu, keskmist netosissetulekut ja kodulaenu reaalseid intressimäärasid, mis on inflatsiooniga korrigeeritud.

Tagasi üles