Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Elekter odavneb Olkiluoto 2 hakkas taas elektrit tootma (1)

Copy
Olkiluoto tuumajaam.
Olkiluoto tuumajaam. Foto: Erkki Erilaid

Soome Olkiluoto tuumajaama teine reaktor on tänasest taas töös ja toodab elektrit. Eestis langeb täna börsielektri hind laupäevaga võrreldes kolmandiku võrra, Soomes aga koguni kolm korda.

Olkiluoto tuumajaama omanik Teollisuuden Voima (TVO) teatas, et teine reaktor hakkas pärast rikke kõrvaldamist taas elektrit andma pühapäeval, 6. oktoobril kell 5.26. Reaktori elektritootmine katkes 9. septembril, kui jaama generaatoris täheldati niiskustaseme tõusu. Tootmisseisak kestis 28 päeva.

«Generaatori vigastatud vesijahutusega rootor on nüüdseks vahetatud ning elektritootmine saab jätkuda. Võimsuse suurendamine võtab aega umbes 30 tundi,» seisis TVO teates. Kui Olkiluoto 2 maksimaalne võimsus on 890 MW, siis esialgu jätkub elektritootmine senisest madalamal võimsustasemel, 725 megavatti.

TVO teatel on võimsust piiratud, et vähendada rootori rikkeohtu. Tootmispiirangud kestavad ettevõtte hinnangul mitu kuud. Olkiluoto 2 toodetud elektrienergia osakaal Soomes on umbes kaheksa protsenti.

Kuna tuuleenergiat väga palju täna pole, siis on tuumajaama võrku naasmine abiks ka Eesti tarbijatele. Kui eile maksis Eestis börsielekter keskmiselt 115 eurot megavatt-tund, siis täna langeb hind 77,36 euroni. Soomes maksab börsielekter täna keskmiselt vaid 34,38 eurot MWh.

Tagasi üles