Päevatoimetaja:
Sander Silm

Balti riikide ja Poola küsimus: kas EL toetab kaitsevööndi projekti? (1)

Copy
Poola ja Balti riigid rajavad idapiirile ühise kaitsevööndi.
Poola ja Balti riigid rajavad idapiirile ühise kaitsevööndi. Foto: Kaitseministeerium

Eesti, Läti, Leedu ja Poola kaitseministrid kohtusid reedel Daugavpilsis, et arutada Balti kaitsevööndi võimalikku rahastamist Euroopa Liidu eelarvest.

«Balti kaitsevööndi initsiatiiv on hästi käima läinud, sest vajadus Läänemere piirkonna liitlaste seas on ühine. Meie jaoks on äärmiselt oluline koordineerida oma tegevusi Poolaga, aga kindlasti näeme siin potentsiaali ka põhjapoolsete liitlastega koostööd teha, iseäranis Soomega. Kaitsevööndi vajadus tuleneb julgeolekuolukorrast ja toetab NATO uut lävepakukaitse kontseptsiooni. Samaaegselt tugevdab see Euroopa Liidu julgeolekut ja selle piiride sõjalist kaitset, mistõttu näeme selgelt, et Euroopa Liit võiks projekti ka rahaliselt toetada,» ütles kaitseminister Hanno Pevkur.

Kaitseministrid allkirjastasid aasta alguses leppe, mille kohaselt rajavad Eesti, Läti ja Leedu lähiaastatel vastu Venemaa ja Valgevene piiri kaitsevööndi, mis koosneb erinevatest kaitserajatistest ning mille eesmärk on heidutada ja vajadusel kaitsta sõjalise ohu eest.

Tagasi üles