Päevatoimetaja:
Sander Silm

Rikkuse kasv on järsult pidurit tõmmanud, kuid miljonäre peaks juurde tulema (1)

Copy
Maailmas on rikkus kasvanud. FOTO: Afp/Scanpix
Maailmas on rikkus kasvanud. FOTO: Afp/Scanpix Foto: AFP/SCANPIX

Rikkus on maailmas oluliselt kasvanud, märgib Šveitsi suurpank UBS 2024. aasta rikkuseraportis. Alla 10 000 dollari suuruse varaga inimeste osa on 2000. aastaga võrreldes kahanenud poole võrra, samas kui teised rikkusepüramiidi osad on kasvanud. Seetõttu pole rikkusepüramiid enam päris püramiid – alumine aste on teisest astmest väiksem.

Maailma rikkuse loomine on suures muutuses. UBS märgib, et nad analüüsisid 56 riiki, kuhu on koondunud 92 protsenti maailma rikkusest.

2023. aastal moodustasid miljonärid poolteist protsenti täiskasvanute arvust. Maailma miljonäridest 38 protsenti elas USAs, Suur-Hiinas 13 protsenti, Jaapanis ja Ühendkuningriigis kummaski viis protsenti.

Pank on tuleviku suhtes optimistlik. 56 turust 52-l peaks miljonäride arv kasvama. Eriti võimas miljonäride kasv võib tulla Taiwanis, kus arv võib kasvada pea poole võrra. Kahaneva miljonäride arvuga turgude seas on Ühendkuningriik ja Holland.

Kohalikus rahas oli rikkuse muutus väga suur. Küprosel kahanes inimeste rikkus aastaga 30 protsent, hävingult järgnesid Mehhiko ligi 20 protsendi ja Kasahstan 17 protsendiga. Lääne-Euroopas hävisid varad Šveitsis ligi kuus protsenti ja Itaalias neli protsenti.

Tagasi üles