Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Analüütikud peavad Eesti aktsiaid alahinnatuks (1)

Copy
Enefit Green vaatab küll lootusrikkalt tulevikku, kuid Leedu konkurent Ignitis kipub eest libisema.
Enefit Green vaatab küll lootusrikkalt tulevikku, kuid Leedu konkurent Ignitis kipub eest libisema. Foto: Enefit Green

Kuigi nii LHV kui ka Swedbanki analüütikud näevad suurt tõusu­potentsiaali energeetika­valdkonna aktsiatel, on nende lemmikud erinevad. Üksmeelselt aga ei soovitata müüa ühtegi aktsiat.

Swedbank eelistab Eesti oma Enefit Greenile Leedu ettevõtte Ignitise aktsiaid. «Suhtume Baltikumi energiasektorisse soojalt, kuna tohutu nõudlus uute taastuvenergia võimsuste järele peegeldub uutes hinnatasemetes, mis on võrreldes varasemate perioodidega ligi kaks korda tõusnud. Pilt ei ole aga mustvalge,» ütles Swedbanki Balti aktsiauuringute juht Andrej Rodionov. «Me ei saa teisiti, kui vaid imestada Ignitise üle, kellel on kõik trumbid käes – integreeritud ärimudel, kvaliteetsed rajatised, kiire varade käive. Samal ajal kannatab Enefit Green oma tootmisprofiili tõttu lühiajaliselt veel kasvuvalu käes. Lootusrikkad oleme ka Infortari suhtes, mille peamine tegevusala on maagaasi import ja turustamine.»

Rodionov märkis, et tarbijale suunatud sektor, mida esindavad börsil Akola Group, Apranga, Novaturas, Tallink ja TKM Group (varem Tallinna Kaubamaja Grupp – toim), on 2024. aastal näidanud erisuunalisi tulemusi. «Prognoosime korralikke tulemusi Akola kontsernile tänu toiduainetetööstuse investeeringutele, Aprangale, kuna nõudlus riiete järele püsib, ja mitmekesise ärimudeliga TKM Groupile.»

Vastupidises suunas liigub Rodionovi hinnangul Novaturas, kes peab nii sel kui ka järgmisel aastal rabelema, et tihedas konkurentsis pead vee peal hoida. «Tallinkile prognoosime head kapitalitulu, sest ettevõtte optimeeritud ärimudel peab äärmiselt tasuvate tšarterlepingute ajutisele peatamisele hästi vastu.»

Tagasi üles