Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

PEENIKE PEOS Laenuraha odavneb, ent inimesed ei saa tagasimaksetega hakkama

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Mikhail Nilov / Pexels

Euribor on viimastel kuudel kiiresti kukkunud ja ka pangad on pisut oma laenumarginaale allapoole toonud, kuid samal ajal on kodumajapidamiste viivises laenude maht aastaga kasvanud koguni ligi 60 protsenti.

Eesti Panga statistika näitab, et majapidamised võtsid augustis intresside alanedes julgelt laenu. Näiteks kasvas väljastatud eluasemelaenude maht aastavõrdluses enam kui viiendiku võrra, 189 miljoni euroni. Autosid liisiti augustis 32 miljoni euro eest ja krediitkaardilaene anti 71 miljoni euro väärtuses.

Samas kasvas majapidamiste üle 60 päeva viivises olevate laenude maht aastaga 35 miljonilt eurolt 55 miljonile eurole. Viivises laenude osakaal majapidamiste kõikidest laenudest on kasvanud 0,3 protsendilt aastaga 0,43 protsendile.

SEB eraklientide panganduse divisjoni juht Sille Hallang selgitas, et laenuvõlgnevuse tekkimise peamiseks põhjuseks on töökaotus. «Võlgnevuste puhul näeme, et kodulaenude tasumisega tullakse üldiselt kenasti toime ja üle 60 päeva võlgnevuses klientide arv võrreldes eelmise aastaga oluliselt kasvanud ei ole. Võlas laenuportfelli maht on küll veidi kasvanud, kuid seetõttu, et kasvanud on võlas olevate laenude põhiosa jäägid,» ütles ta. «Tarbimislaenude võlglaste arv on võrreldes eelmise aastaga mõnevõrra kasvanud, kuid mitte nii palju, et see panga laenuportfelli kvaliteeti oluliselt mõjutaks.»

Bigbanki Eesti äriüksuse juht Jonna Pechter lisas, et nende laenuklientide puhul nii suurt hüpet näha ei ole, aga mõningast kasvu on siiski märgata. ­«Makseraskuste põhjuseid vaadates on enamasti tegu ajutisemate probleemidega ning enamiku klientidega oleme leidnud ka kiiresti võimalused uuteks kokkulepeteks,» sõnas ta

Tagasi üles