Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Peeter Raudsepp eelarvekärbetest: mis siin jõhkrat on? (1)

Copy
Eesti Konjuktuuriinstituudi direktor Peeter Raudsepp.
Eesti Konjuktuuriinstituudi direktor Peeter Raudsepp. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kuigi mõni poliitik on rääkinud eesootavatest jõhkratest kärbetest, siis järgmisel aastal plaanitav 132 miljoni eurone kokkuhoid riigi tegevuskulude ja toetuste pealt pole midagi jõhkrat ning riigi kulutusi tuleb otsustavamalt vähendada, leiab Eesti Konjunktuuriinstituudi peadirektor Peeter Raudsepp, vahendab ERR.

Eile avalikustas valitsus tuleva aasta riigieelnõu. Täna «Terevisioonis» seda kommenteerinud Raudsepp avaldas kõigepealt poliitikutele tunnustust, kuna kärpimine on raske ning nõuab suurt poliitilist julgust ja kokkuleppeid, mida pole lihtne saavutada. Ent iseküsimus on Raudsepa sõnul see, kas need kärped on piisavad.

«On kõlanud väited, et tegemist on jõhkra kärpega. Mida siin jõhkrat on, kui kulud ikkagi kasvavad ja kasvavad poole kiiremas tempos, kui on majandusprognoosi kasvutempo,» kommenteeris Raudsepp.

Loe pikemalt ERRi uudisteportaalist.

Jõhkratest kärbetest on näiteks rääkinud välisminister Margus Tsahkna (Eesti 200). Aprillis ütles ta Postimehele: «Enne kui me läheme riigile lisalaene võtma, tuleb paraku väga jõhkralt kärpeid teha.»

Toona sõnas Tsahkna, et suured käped ootavad riiki veel ees. «Eelmisel aastal tehtud kärbe oli solidaarsuskärbe, päris kärped seisavad meil alles ees. Ilmselt tähendab see üle kogu avaliku sektori protsendi kokkuleppimist ja selles ulatuses kärbete tegemist kõigis valdkondades,» märkis välisminister.

Tagasi üles