Päevatoimetaja:
Erkki Erilaid

Eesti toidutehnoloogia idufirma kavatseb rajada miljoneid maksva tehase

Copy
ÄIO loojad Petri-Jaan Lahtvee ja Nemilla Bonturi.
ÄIO loojad Petri-Jaan Lahtvee ja Nemilla Bonturi. Foto: Andrei Ozdoba

Iduettevõte ÄIO kaasas riskikapitalifondide Voima Ventures, 2C Ventures, SmartCap ja Nordic Foodtech VC kaudu 6,1 miljonit eurot. Eesmärk on Eestisse rajada demotehas, et toota puidu- ja põllumajandusjääkidest keskkonnasõbralikke õlisid ja rasvu, mis on alternatiiviks toiduainetööstuses massiliselt kasutatavatele õlidele.

2022. aastal Tallinna Tehnikaülikoolist välja kasvanud idufirma ÄIO on arendanud unikaalse meetodi tänu millele võib toiduainetööstus loobuda keskkonda saastavate loomsete rasvade, palmi- ning teiste taimsete õlide massilisest kasutamisest. ÄIO lahendus muudab puidu- ja põllumajandussaaduste kõrvalproduktid nagu saepurust eraldatud suhkrud spetsiaalse pärmi abil toidulauakõlblikeks rasvadeks ja õlideks, mille valmistamise protsess on oluliselt kiirem ja kurnab loodust mitmeid kordi vähem.

Saepurust valmistatud küpsised.
Saepurust valmistatud küpsised. Foto: Andres Raudjalg
Tagasi üles