Päevatoimetaja:
Sander Silm

VIDEO Erikomisjon arutab riigi raamatupidamist: kaks miljardit on kasutamata

Copy

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjon peab esmaspäeval avaliku istungi, kus arutab riigi 2023. aasta raamatupidamise aastaaruande õigsust ja tehingute seaduslikkust käsitlevat riigikontrolli kontrolliaruannet. Arutelu saab jälgida Postimehe vahendusel. 

Riigikontrolli hinnangul kajastab raamatupidamise aastaaruanne kõigis olulistes osades õiglaselt riigi finantsseisundit, lõppenud aruandeperioodi majandustulemust ja rahavoogusid.

Aruanne viitab aga ka kitsaskohtadele – näiteks kaitseministeerium ei ole osa majandustehingute kajastamisel lähtunud Eesti finantsaruandluse standardist. Lisaks jõudis riigikontroll aastaaruandes järeldusele, et riigitoetusi tuleks jagada läbipaistvamalt ning veenduda sagedamini nende kasutamise sihipärasuses.

Riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Urmas Reinsalu (Isamaa) viitab aruandes välja toodud probleemile, mida on korduvalt tõstatanud ka erikomisjon: läinud aastal jäi eelarvest kasutamata ligi kaks miljardit eurot. «On tõsine juhtimisprobleem, et valitsus sai teadlikuks kasutamata ja ülekantavast rahast alles pool aastat pärast eelarveaasta lõppu,» märkis Reinsalu.

Avalikule istungile on kutsutud rahandusminister Jürgen Ligi (RE), kaitseministeeriumi kaitseplaneerimise asekantsler Tiina Uudeberg, kaitseministeeriumi kaitse-eelarve osakonna juhataja Marika Tuusis, Riigi Tugiteenuste Keskuse finantsarvestuse osakonna juhataja, riigi pearaamatupidaja Juta Maar, riigikontrolör Janar Holm ja riigikontrolli peakontrolör Ines Metsalu-Nurminen.

Tagasi üles