Päevatoimetaja:
Angelina Täker

MIS LÄKS VALESTI? Eesti ja euroala majandus liiguvad täiesti erisuunaliselt (17)

Copy
Luminori analüüsist selgub, et kinnisvara hinnatase on tõusnud kõigi katsumuste kiuste ja tehingutes on kinnisvara hinnad nüüd 59 protsenti kõrgemad kui nad olid 2019. aasta lõpus.
Luminori analüüsist selgub, et kinnisvara hinnatase on tõusnud kõigi katsumuste kiuste ja tehingutes on kinnisvara hinnad nüüd 59 protsenti kõrgemad kui nad olid 2019. aasta lõpus. Foto: Sander Ilvest

Luminor panga peaökonomisti Lenno Uusküla tõi panga majandusprognoosi tutvustades välja, et arvestades meie rahvastikku lisandunud Ukraina sõjapõgenike arvu, siis on viimase kolme aasta jooksul langenud Eesti majandus ühe elaniku kohta 8,9 protsenti. Samal ajal on euroala majandus kasvanud 2,7 protsenti.

Eesti majandusel on kaks ja pool aastat läinud kehvasti. 2021. aasta lõpust käesoleva aasta teise kvartalini on majanduslangus ulatunud 5,8 protsendini. Arvestades meie rahvastikku lisandunud Ukraina sõjapõgenike arvu, siis ühe elaniku kohta on majandus langenud lausa 8,9 protsenti. Samal ajal on euroala majandus kasvanud 2,7 protsenti.

«Asetades siia kõrvale Eesti jaoks oodatavat ja parajat jõukohast 3 protsendi kasvutaset, siis võime rääkida lausa 12,5 protsendi suurusest erinevusest võrreldes sellega, kui rikkad me ootasime end olevat pea kolm aastat tagasi. Taaskord ühele elanikule tasandades ning eeldades, et ka sõjapõgenikud võiksid anda majandusse Eesti keskmisega võrreldava panuse, on käärid oodatu ja tegelikkuse vahel veelgi suuremad – 15,4 protsenti,» rääkis ta.

Tagasi üles