Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Raul Eamets: tööelu on tänaseks Tallinna kolinud

Copy
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Signe Oidekivi / Scanpix

Bigbanki peaökonomisti Raul Eametsa sõnul on tööturu seis Eestis üldjoontes jätkuvalt hea, ent täheldada saab suuri regionaalseid muutuseid.

«Viimasel ajal on palju kirjutatud valitsuse maksuplaanidest ja nende mõjust hindadele. On selge, et tarbimismaksude suurendamine tõstab hindu, seda on tunnistanud ka rahandusministeerium, kes oma majandusprognoosis tõstis järgmise aasta inflatsiooni prognoosi viie protsendini. Viis protsenti on arvestatav hinnatõus. Palgakasvuks prognoosib valitsus järgmisel aastal 4,3 protsenti,» märkis Eamets pressiteates.

Prognoosi tabelitest ei nähtu ökonomisti sõnul aga seda, milliseks kujuneb realistliku prognoosi järgi tööpuudus, nii-öelda baasstsenaariumi järgi on see 7,7 protsenti. «Kui majanduskasv tuleb natuke madalam, siis tööpuudus võib olla natuke kõrgem. Hõives nähakse 0,2-protsendist langust, mis sisuliselt tähendab, et hõive ei muutu. Vastuolu on kogu prognoosis palga nominaalse kasvu ja inflatsiooni vahel. Oludes, kus tööturu seis on hea ja hinnatõus viis protsenti, on ka kõik eeldused palgakasvuks, sest töötajatel on hea võimalus palka juurde küsida. 2026. aasta palgakasvuks prognoositaksegi 5,1 protsenti, samas hinnatõusuks ainult 3,2 protsenti,» tõi ta välja.

Tagasi üles