Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Luminori prognoos: kevadine optimism kadunud, Eesti majanduse väljavaated on sünged

Copy
Majanduslangus peegeldub suuresti jaekaubanduse mahtude vähenemises, kuna majapidamiste ebakindlus suureneb veelgi.
Majanduslangus peegeldub suuresti jaekaubanduse mahtude vähenemises, kuna majapidamiste ebakindlus suureneb veelgi. Foto: Margus Ansu

Luminori sügisese majandusprognoosi kohaselt on väheste investeeringute, kärbete ja maksutõusude tõttu oodata tuleval aastal Eestile vaid üheprotsendilist majanduskasvu. Kuigi majandus on pärast mitu aastat kestnud langusest lõpuks taastumas, toimub see oodatust aeglasemalt ning on kõrge inflatsiooniga. Seejuures pakub laenuintresside alanemine loodetust väiksemat leevendust ning kõige selle koosmõjul jäävad nii pered kui ettevõtted kokkuhoiurežiimile.

Luminori peaökonomisti Lenno Uusküla sõnul peatus Eesti majanduslangus tänavu teises kvartalis – võrreldes esimese kvartaliga – ning tööpäevade arvuga korrigeeritult oli märgata väikest kasvu. «Kvartalivõrdluses võib eeldada kasvu ka aasta viimastes kvartalites, kuid sellegipoolest lõppeb tänavune aasta kokkuvõttes üheprotsendilise majanduslangusega,» ütles ta.

«Arvestades eesootavaid maksutõuse ja praeguse seisuga ärajäävat järgmise aasta tulumaksumiinimumi rakendumist kõigile, on majapidamised jätkuvalt kokkuhoiurežiimil. Ka ettevõtted teevad järgmiseks aastaks kulude kokkuhoiu ning hinnatõusu plaane,» rääkis Uusküla. Kuigi meie peamistel välisturgudel on hakanud paremini minema, ei tule taastumine eelkõige meile kõige olulisemast tööstussektorist, mistõttu jätkab ka väliskaubandus järgmisel aastal kiratsemist.»

Tagasi üles