Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

USA majanduslangus: kuidas sellest võidavad Balti riigid?

Copy
Võib liialdamata öelda, et maailma kõigi investorite pilgud on 18. septembril suunatud USA Föderaalreservi poole, kes otsustab intressikärpe.
Võib liialdamata öelda, et maailma kõigi investorite pilgud on 18. septembril suunatud USA Föderaalreservi poole, kes otsustab intressikärpe. Foto: Mandel Ngan

Augustikuised tööturu andmed näitavad, et USA majandus on selgelt aeglustumas. See mõjutab turge üle terve maailma, sealhulgas ka Eestit. Samas tõi Citadele panga ökonomist Aleksandras Izgorodinas välja ühe nüansi, kuidas Balti riigid võidavad USA majanduslangusest.

Turud on praegu keskendunud USA majanduse jälgimisele ning USA tööturuandmed on muutunud globaalsete investorite jaoks üha olulisemateks näitajateks, kirjutas Aleksandras Izgorodinas oma kommentaaris. Kuigi turud ootasid augustis senisest positiivsemaid USA tööturu andmeid, valmistasid need reaalsuses siiski pettumuse, mistõttu ollakse kindlad, et USA Föderaalreserv langetab oma 18. septembri kohtumisel intressimäärasid. USA keskpanga ametnikud on hiljuti välja öelnud, et nad ei taha tööjõunäitajate edasist halvenemist.

USA majanduse aeglustumine mõjutab negatiivselt teiste seas Baltikumi, sest see tabab ka eksportivaid sektoreid. Nii näiteks on USA Saksamaa suurim eksporditurg, mis omakorda paneb lisapinge Saksamaa majandusele. See omakorda seab ohtu aga Baltikumi ekspordi Saksamaale.

Tagasi üles