Päevatoimetaja:
Angelina Täker

VIDEO Luminor tutuvustab värsket prognoosi: kas majandusel on üldse lootust

Copy

Kas ja milline üldse on Eesti majanduse positiivne perspektiiv, sellest räägib Luminori peaökonomist Lenno Uusküla kolmapäeval, 18. septembril kell 11 Luminori värskeima majandusprognoosi tutvustusel. Tutvustust saab jälgida Postimehe vahendusel. 

Viimase kahe ja poole aastaga on meie majandus langenud ligi 6 protsenti. SKT-d ühe elaniku kohta mõõtes oleme ühte koroonakvartalit välja arvates tagasi ligi 6 aasta taguses ajas ehk 2018. aasta lõpus. Meie lõunanaabrid lätlased ja leedulased liiguvad seevastu vastupidisel kursil ning ka euroalal tervikuna on majandus sel perioodil kasvanud 2,7 protsenti.

Luminori majandusprognoosi tutvustusel puudutatakse neid teemasid: 

  • Kvartaalses arvestuses pöördub majandus aasta lõpus väikesele kasvule, kuid aasta kokkuvõttes lõpetab meie majandus punases.
  • Oodatud majanduse tugev kasvufaas on väheste investeeringute, võimalike maksutõusude ja kärpeplaanide tõttu edasi lükkunud.
  • Jätkuv ebakindlus ja oodatavad uued maksutõusud hoiavad peresid ja ettevõtteid kokkuhoiurežiimil, mis ei lase teha kaugelevaatavaid otsuseid.
  • Meie väliskaubandus jätkab kiratsemist. Meie peamistel eksporditurgudel on küll näha teatavat taastumist, kuid seda ennekõike teenusmajanduses ja mitte niivõrd meile olulises töötlevas tööstuses. Meie kõrge palgakasv on söönud vahepeal ekspordi konkurentsivõimet.
  • Eestis on lahendamata pikaajalised majanduskasvu ja riigieelarve väljakutsed.
Tagasi üles