Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Eesti ettevõtete pöördumine valitsusele: tehke see asi ära ja maksutõuse pole vajagi! (4)

Copy
Tööstusettevõte. Pilt on illustratiivne.
Tööstusettevõte. Pilt on illustratiivne. Foto: Ain Liiva

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni (EVEA) saatis lõppeval nädalal ministeeriumitele ning riigikogu erakondadele ja saadikutele pöördumise oma seisukohtadega järgnevaks eelarveaastaks plaanitavate maksumuudatuste ja tulubaasi muutmise kohta.

EVEA soovitab valitsusel ja riigikogul käituda 2025. aasta riigieelarve täiendavate tuluvõimaluste kehtestamisel Eesti majanduskasvu toetavalt, mitte majanduse mootorit ehk ettevõtete rahvusvahelist konkurentsivõimet hävitavalt. Mõistlik vahend riigikaitseinvesteeringuteks on sihtotstarbeliste riigivõlakirjade emissioon. Loobuda tuleb mõttest rakendada 2025. aastal käibemaksu täiendav kaheprotsendiline tõus, ettevõtte kasumi, vara või muu sellise kaheprotsendiline maksustamine riigikaitseliseks otstarbeks ning töötasu alammäära järsk tõus. Riigieelarve puudujääke ja survet inflatsioonile aitab oluliselt vähendada Reformierakonna valimislubadusena välja käidud niinimetatud maksuküüru kaotamise edasilükkamine veel mõneks aastaks, leiab EVEA.

«EVEA mõistab vajadust täiendavalt investeerida Eesti sõjalisse riigikaitsesse ning korrastada riigirahandust. Siiski ei saa riik eelarvetasakaalu taastamisel ning maksusüsteemi muutmisel käituda nagu kiirlaenuvõtja, kes raha saamiseks minetab ratsionaalse mõtlemise,» märkis EVEA president Nakurt-Murumaa.

Märksõnad

Tagasi üles