Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Pangad: maksutõusud majandust ei erguta

Copy
LHV panga juht Kadri Kiisel.
LHV panga juht Kadri Kiisel. Foto: Madis Veltman

Pangaliit on seisukohal, et kaitseinvesteeringute lisarahastuse lahendab kaheprotsendiline kasumimaks, mida maksaksid kahe aasta vältel kõik ettevõtted.

«Kui kaitseinvesteeringute rahastamiseks hetkel muud alternatiivi pole, toetavad pangad pakutud valikute seast kaheprotsendilise ajutise riigikaitselise kasumimaksu kehtestamist kõigile ettevõtetele,» ütles Eesti Pangaliidu volikogu juhi Kadri Kiisel, kelle sõnul ei ole maksustamise küsimuses laual ühtegi head valikut. «Meie hinnangul arvestaks ettevõtete kasumi maksustamine võrreldes pakutud alternatiividega kõige paremini ettevõtete tegeliku võimekusega riigikaitsesse panustada, mõjutaks kõige vähem ettevõtete investeeringuid majandusse ning oleks kõige laiapõhjalisem, läbipaistvam ja õiglasem.»

Pangaliit kirjutas valitsuskoalitsiooni partneritele saadetud seisukohas, et stabiilne maksukeskkond on väärtus, mille eest peaksid ühiskonnas seisma kõik. Geopoliitiline olukord toob aga kaasa terava vajaduse suurendada riigikaitsekulutusi. Kui maksutõusudele alternatiivset rahastust ei leita, on oluline, et ettevõtete täiendav maksustamine oleks ajutine, laiapõhjaline, jaotuks üle majanduse võrdselt ning oleks võimalikult lihtsalt administreeritav.

Märksõnad

Tagasi üles