Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

TAUST Edukat ettevõtet ähvardab hääbumine (20)

Copy
Tartu Agro juht Andres Härm Tartu läänekülje lähedal asuval maisipõllul, kus käis selle nädala teisipäeval ilusa ilmaga saagikoristus.
Tartu Agro juht Andres Härm Tartu läänekülje lähedal asuval maisipõllul, kus käis selle nädala teisipäeval ilusa ilmaga saagikoristus. Foto: Kristjan Teedema

Üle kahe kümnendi on põllumehed Tartu külje all harinud ja parendanud ligi 3000 hektaril viljakandvaid maid, kuid mis saab järgmisel aastal, kui rendileping riigiga lõpeb, on endiselt lahtine. See paneb põllumehi muretsema.

Sellal kui töönädal pealinna ministeeriumides on läbi saanud ja ametnikud sätivad koduteele, et olla perega, sõita maale ja puhata, müristavad Tartu külje all Ilmatsalus traktorid siloaukudesse rohumassi vedada, kuivatis huugavad ventilaatorid ning kraaksuvad varesed. Isegi mais kasvab põllul, nii et mühiseb. Kes kuulda oskab, see seda kuuleb.

Tartu Agros käib töö. Nagu poleks reede õhtu, vaid kesknädala keskhommik.

Eesti ühe suurima ja mainekama põllumajandusettevõtte juht Andres Härm istub kabinetis. Murelikult. Nagu poleks kindel, et kõik õigel ajal tehtud saab.

«Enam ei saa milleski kindel olla,» ütleb ta.

Sest põllumehe põlise ja tähtsaima vara, maa kasutuse rendileping lõpeb Tartu Agrol tuleva aasta novembris. Mis saab edasi, pole teada. «Ega see meile mingi ootamatus ole, et maakasutusleping riigiga lõpeb,» tõdeb Härm.

Tagasi üles