Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Eesti vallad nõuavad ootamatu otsuse tõttu valitsuselt miljoneid juurde

Copy
Lasteaed. Pilt on illustratiivne.
Lasteaed. Pilt on illustratiivne. Foto: Marko Saarm

Kuna õpetajate töötasu alammäära tõus mõjutab ka lasteaiaõpetajate palku, avastasid Eesti kohalikud omavalitsused, et neil pole selle maksmiseks raha – ning nõuavad selle nüüd seadusele tuginedes valitsuselt sisse.

Eesti Linnade ja Valdade Liidu juht Veikko Luhalaid saatis kirja valitsusele, rahandusministeeriumile ning haridus- ja teadusministeeriumile sooviga, saada lisaraha, millega lasteaiaõpetajate palgatõus ära katta.

Probleem on Luhalaiu sõnul järgmine:«Üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäära tõsteti Vabariigi Valitsuse määruse muudatusega juunis 2024. Omavalitsustel on kohustus alammäär tagada tagasiulatuvalt 1. jaanuarist. Üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäär on seotud ka lasteaiaõpetajate ja tugispetsialistide töötasu määradega (toetusfondi määrus, põhikooli- ja gümnaasiumiseadus). Kohalikud omavalitsused peavad leidma oma eelarvest 1 720 040 eurot, et katta lasteaiaõpetajate ja tugispetsialistide palgatõus, mille uus alammäär on seatud 1820 eurole kuus (Lisa 1). Riigieelarvest eraldati 2024. aastal lasteaiaõpetajate palgakulude kasvuks küll omavalitsustele täiendavalt 1 miljon eurot, aga selle eralduse aluseks oli Vabariigi Valitsuse esialgselt kehtestatud alammäära ja eelmise aasta alammäära vahe (1803€-1749€). Riigieelarvest ei ole eraldatud täiendavaid vahendeid omavalitsustele 1803€ ja 1820€ vahe tagamiseks.»

Märksõnad

Tagasi üles