Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Madis Müller: kiire hinnatõus võib olla lõppenud (5)

Copy
Eesti Panga president Madis Müller.
Eesti Panga president Madis Müller. Foto: Konstantin Sednev

Euroopa Keskpanga nõukogu liige ja Eesti Panga president Madis Müller kirjutab oma värskes kommentaaris, et hinnatõusu hoog euroalal on raugemas ja järjest enam süveneb veendumus, et viimase paari aasta kiire hinnatõus on möödanikuks saamas.

«See võimaldas Euroopa Keskpanga nõukogul teha neljapäeval intressimäärade langetuse otsuse,» ütles Müller. «Intressilangetus pakub majandusele üldisemat tuge ja see toetab rohkem riike, mille majandus on intressimäärade muutuste suhtes tundlikum. Sellesse gruppi kuulub ka Eesti. Seda eelkõige põhjusel, et Eestis on intressimäär laenulepingutes valdavas osas seotud keskpanga otsustest mõjutatud lühiajaliste euribori intressimääradega.»

Augustikuine 2,2-protsendine hinnatõus euroalal on Mülleri sõnul juba üsna lähedal keskpanga poolt eesmärgiks seatud kahe protsendi tasemele. «Nii võiks ju küsida, kas liiga kiire hinnatõusu oht on selleks korraks möödas ja inflatsioon mahub keskpanga eesmärgiga võrreldes juba tinglikult statistilise vea piiridesse,» märkis Müller ja vastas, et päris nii hea seis siiski veel ei ole.

Tagasi üles