Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

5 korda kallim kui Lätis, 7 korda kallim kui Leedus: Eestis on üks ülikallis riiklik teenus (16)

Copy
Elektrilevi katkestuste kaart, pilt on illustratiivne.
Elektrilevi katkestuste kaart, pilt on illustratiivne. Foto: Elektrilevi – kuvatõmmis

Kes soovib nullist maja ehitada, on saanud endale paari aastaga enam kui 2,5-kordse hinnatõusu, sest Elektrilevi on liitumistasusid mitmekordistanud. Eriti vihased on laadimistaristu rajajad, sest nõndaviisi on riigiettevõte muutnud teenuse nende jaoks kordades kallimaks kui lähinaabrite juures.

Terminal Oili esindaja Alan Vaht räägib, et probleemi juur peitub riigi vastuolulises käitumises, kus riik soovib kliimaseadusega seada ambitsioonikaid ja väga raskesti saavutatavaid kliimaeesmärke, kuid samal aja tapab juba eos nende eesmärkide saavutamise ainsaid viise. Asi on selles, et Eesti tahab võtta endale ambitsioonika eesmärgi-kohustuse vähendada transpordisektori kasvuhoonegaaside heidet läbi elektriautonduse edendamise, kuid samal ajal seab riik takistusi hädavajaliku laadimistaristu rajamisel.

Elektrumi juht Martin Raadik tõi välja, et hinnavahe Lätiga liitumise võrgutööde puhul on viiekordne, Leeduga aga lausa seitsmekordne. «Läti puhul on e-mobiilsusega seotud projektidele võrguliitumise tasud 50-protsendilise allahindlusega. Allahindlust rahastatakse Euroopa Liidu infrastruktuuri fondidest, mida Eesti kasutas Rail Balticu puhul,» sõnas Raadik.

Tagasi üles