Sarkozy murdis EKP «vaikusevande»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa keskpanga hoone Frankfurdis
Euroopa keskpanga hoone Frankfurdis Foto: SCANPIX

Prantsuse president Nicolas Sarkozy murdis eile kuid kestnud kokkuleppe Saksa kantsleri Angela Merkeliga mitte arutada avalikult Euroopa Keskpanga rolli, kutsudes EKPd üles rakendama kasvu toetavat poliitikat.

Nädal enne presidendivalimiste avavooru kuulutas Sarkozy Pariisis Place de la Concorde’i väljakul: «Meil ei tohi olla tabuteemasid. Meil ei tohi olla keelatud debatte.»

Visates sisuliselt prügikasti novembris Merkeli ja Itaalia peaministri Mario Montiga tehtud diili – mitte avalikustada oma erimeelsusi EKP osas – ütles Sarkozy, et EKP kasvustrateegia on «küsimus, mida me ei saa vältida».

Oma väljaütlemistega näis Sarkozy taas laiendavat lõhet enda ja Angela Merkeli vahel, kellega varasemalt lähedast koostööd tehti.

Sarkozy ütles: «Kui keskpank kasvu ei toeta, siis ei tule piisavalt kasvu... Ma tean, et see on keerukas teema, aga meie kohus on selle üle arutada, kuna see on Euroopa tulevikku silmas pidades üks peamisi probleeme.»

Pariis ja Berliin on juba pikemat aega EKP küsimuses eri meelt olnud.

Prantsusmaa on taotlenud EKP aktiivsemat sekkumist kriisist räsitud riikide toetuseks, samuti ülalmainitud kasvumeetmeid.

Kontrastiks sellele on Saksamaa kinnitanud, et EKP peab jääma rangelt oma rolli juurde: kontrollima inflatsiooni.

Sarkozy ütles: «Euroopa peab vabanema oma võlgadest, valikut enam ei ole. Kui Euroopa valib deflatsiooni, siis ta sureb. Meie, prantslased, algatame debati keskpanga rolli kohta kasvu soodustamisel.»

Merkel kavatses alguses ühineda Sarkozy kampaaniaga, et toetada viimase tagasivalimist.

Hiljuti tegi Sarkozy siiski selgeks, et Merkel ei ole üritustele oodatud.

Copyright The Financial Times Limited 1012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles