Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

Menetlus lõpetatud: konkurentsiamet ei leidnud Enefit Poweri tegevuses rikkumist

Copy
Illustreeriv foto Auvere õlitehasest Enefit Power 280.
Illustreeriv foto Auvere õlitehasest Enefit Power 280. Foto: Tairo Lutter

Konkurentsiamet lõpetas augusti lõpus eelmisel aastal algatatud järelevalvemenetluse Eesti Energia tütarettevõtte Enefit Power ASi suhtes, leides, et see ei ole konkurentsiseadust rikkunud.

Konkurentsiamet vahendas pressiteates, et Enefitil ja Viru Keemia Grupp ASil (VKG) on Uus-Kiviõli kaeveväljal kõrvuti kaevandused, kus kehtivate keskkonnalubade põhjal on Enefitil lubatud kaevandada põlevkivi neli miljonit tonni aastas ja VKG-l kaks miljonit tonni aastas. Enefitil ei ole seni olnud vaja asuda Uus-Kiviõlis kaevandama.

VKG Uus-Kiviõli keskkonnaloale on lisatud tingimus, et VKG tohib kaevandada oma Uus-Kiviõli kaevanduse poolelt viis miljonit tonni põlevkivi aastas, kuni Enefit ei kaevanda enda poolelt. Selline tingimus on lisatud seetõttu, et Uus-Kiviõli kaeveväljale kehtib ühine keskkonnamõjude hinnang, mis ei luba sealt summaarselt kaevandada rohkem kui kuus miljonit tonni põlevkivi aastas.

VKG soovis, et see tingimus kustutataks, et VKG-l oleks kindlalt ja püsivalt õigus kaevandada viis miljonit tonni aastas. Enefiti mittenõustumist luges VKG turgu valitseva seisundi kuritarvitamiseks.

Konkurentsiamet tuvastas menetluse käigus, et Enefitil on turgu valitsev seisund, kuivõrd keskkonnaministeerium määras oma 2009. aastal käskkirjaga Enefitile 75 protsenti põlevkivi aastasest kaevemahust Eestis ehk 75 protsenti turust.

Lisaks esinevad regulatiivsed, sh maapõueseadusest tulenevad tõkked, mistõttu on uutel ettevõtjatel Eesti põlevkivi kaubaturule võimatu siseneda ning turul juba tegutsevatel ettevõtjatel ei ole võimalik tegevust laiendada. Enefiti turupositsioon on tugev ja tema turuosa on püsiv.

Samas jõudis konkurentsiamet järeldusele, et Enefit ei kuritarvita oma turgu valitsevat seisundit, kuna praegu on VKG-le Uus-Kiviõli kaeveväljalt tagatud kaevemaht viis miljonit tonni aastas. Turgu valitseva seisundi kuritarvitamine oleks juhul, kui Enefit ise ei vajaks täiendavat põlevkivi, aga hakkaks minimaalses mahus kaevandama, takistamaks VKG-l kaevandada põlevkivi.

Seega lõpetas konkurentsiamet Enefiti suhtes järelevalvemenetluse tingimusega, et kui Enefit otsustab hakata kaevandama Uus-Kiviõli kaeveväljalt, siis peab ettevõte viivitamata esitama konkurentsiametile andmed oma põlevkivivarude ja põlevkivivajaduse kohta. Nii on ametil võimalik hinnata, kas kaevandama asumine on tingitud Enefiti tegelikust vajadusest põlevkivi järele või on see turgu valitseva seisundi kuritarvitamine.

Konkurentsiamet algatas 2023. aasta lõpus VKG taotluse alusel Enefiti suhtes järelevalvemenetluse, kontrollimaks ettevõtja tegevuse vastavust konkurentsiseaduse paragrahvis 16 toodud sätetele.

Konkurentsiamet teeb riiklikku järelevalvet konkurentsi, elektri, maagaasi, kaugkütte, posti, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni ning raudtee, lennunduse ja sadama valdkonnas.

Tagasi üles