Päevatoimetaja:
Angelina Täker

USA inflatsioon jahtub

Copy
USA tarbijainflatsioon aeglustis augustis veidi, nagu näitavad USA tööministeeriumi 14. septembril 2024 avaldatud andmed, mis näitavad 12 kuu väikseimat kasvu alates 2021. aastast.
USA tarbijainflatsioon aeglustis augustis veidi, nagu näitavad USA tööministeeriumi 14. septembril 2024 avaldatud andmed, mis näitavad 12 kuu väikseimat kasvu alates 2021. aastast. Foto: AFP / Scanpix

Föderaalreservi järgmine otsus võib tulla keerulisem, kui varem arvatud, kuna inflatsioon ja tööjõuturg on näidanud oodatust suuremaid muutusi.

Augustis 2024 tõusis USA tarbijahinnaindeks (CPI) 0,2 protsenti, aidates viia aastase inflatsiooni juuli 2,6 protsendilt 2,5 protsendi tasemele, mis on madalaim tase alates 2021. aasta veebruarist. Kuigi üldine hinnatõus oli ootuspärane, suurenes tarbijahinnaindeks ilma toidu ja energiata kuuga 0,3 protsendi võrra, mis oli prognoositust kõrgem. See tähendab, et kuigi inflatsioon tervikuna aeglustub, on mõnes valdkonnas hinnatõus endiselt märgatav.

Peamine hinnatõusu mõjutaja oli eluasemekulude indeks, mis tõusis 0,5 protsenti, samal ajal, kui energia hinnad langesid 0,8 protsenti ja toiduainete hinnad tõusid vaid 0,1 protsenti. Muud märkimisväärsed muudatused olid lennupiletite hinnatõus 3,9 protsenti ja kasutatud autode hinnalangus 1 protsent.

Tagasi üles