Päevatoimetaja:
Aimur-Jaan Keskel

August maailma finantsurgudel: haruldane vaatepilt USAs

Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: energepic.com / Pexels

Eelmisel kuul läbisid aktsiaturud lühiajalise korrektsiooni. Jaapani aktsiaturgudel oli kuu alguses halvim ühepäevane tulemus alates 1987. aastast, langedes enam kui 10 protsendi võrra, kirjutab Luminori pensionifondide fondijuht Vahur Madisson,

Müügisurve liikus sealt ka teistele aktsiaturgudele, kuid nagu varasematel juhtudel viimastel aastatel, kestis see lühikest aega. Aktsiaturud taastusid kiiresti ja kokkuvõttes näitasid augustis positiivset tulemust – edasiste meelsuste kohta annab aga teatavat indikatsiooni juba tänaöine esimene ning eelduslikult ka ainukeseks jääv teledebatt USA presidendikandidaatide vahel.

Tulevikku vaadates on üks olulisemaid tegureid endiselt keskpankade poliitika. USA keskpanga juht Jerome Powell tunnistas oma iga-aastases kõnes Jackson Hole'is, et käes on aeg intressimäärasid kärpida. Turuosalised on juba terve kuu jooksul järjepidevalt tõstnud ootusi kergema rahapoliitika suhtes ja ootavad aasta lõpuks tervelt ühe protsendi võrra madalamaid intressimäärasid.

Euroala inflatsioon langes augustis kolme aasta madalaimale tasemele ning hinnad tõusid vaid 2,2 protsenti viimase 12 kuu jooksul. Koos palgakasvu aeglustumise, kasvava tööpuuduse ja nõrga majandusega on septembris oodata Euroopa Keskpanga otsust langetada intressimäärasid veel 25 baaspunkti võrra.

Investeeringud suurettevõtete aktsiatelt väiksematele

Kui aasta esimest poolt ilmestas koos tehisintellekti lainega tärkavate USA suurte tehnoloogiaettevõtete domineerimine, siis juulis trendid pöördusid. Juuli viimaseks päevaks oli Russell 2000 väikese kapitalisatsiooniga aktsiaindeks suurettevõtteid esindavast S&P 500-st koguni 10 protsenti ees. Nii odavama laenuintressi ootus kui ka riskifondide ajalooliselt kõrged lühikesed positsioonid on toonud kaasa investeeringute kiire rotatsiooni suurettevõtete aktsiatelt väiksematele.

Poliitilised sündmused USAs meenutasid suvel rohkem mõnda poliitilist teleseriaali kui harjumuspäraseid valimisi. Endise presidendi Donald Trumpi juulikuine atentaat andis talle uue populaarsuse laine ja sellest tulenevalt finantsturgudele positiivse reaktsiooni, et USA presidendivalimiste tulemused on juba selged. Positiivsele meeleolule aitas kaasa ka tarbijahinnaindeksi alanemine kolme aasta madalaimale tasemele (3% aastas). Ka see dünaamika, mis vähendas ajutiselt poliitilist ebakindlust ja suurendas tõenäosust, et USA Föderaalreserv langetab septembris intressimäärasid, aitas kaasa ootamatutele muutustele turul.

Augustikuus seevastu on küsitlustulemustes suuremat toetust nautinud praegune asepresident Kamala Harris, kuid seis on senini väga tasavägine. Tõenäoliselt näeme ekspertide ja turgude hinnangute suunda täpsemalt pärast esimest Harrise-Trumpi televäitlust, mis peetakse ühes kaalukeeleosariigis Pennsylvanias.

Keeruline kvartal pooljuhtide sektoris

Augusti lõpus oli turgudel kõige enam täheldatud sündmusi kiibifirma Nvidia kvartalitulemused. Tulud kasvasid 122%, ületades turuosaliste ootusi, kuid aeglasemas tempos kui eelmises neljas kvartalis. Analüütikud olid mõnevõrra pettunud ettevõtte langevates kasumimarginaalides, kuid olid positiivselt üllatunud kommunikatsiooniinfrastruktuuri ja tarkvara väiksemate segmentide laienemisest.

Järgmise kvartali jaoks tegi ettevõte veidi kõrgemad prognoosid uute Blackwelli seeria kiipide ja andmekeskuste edasise arendamise kohta, hõlmates rohkem tööstusharusid. Ettevõtte aktsiahind langes pärast tulemuste avaldamist veidi üle 6%, kuid lõpetasid kuu siiski 2%-se tõusuga.

Nvidia ajaloolisel rivaalil Intelil läks veidi halvemini. Ettevõtte aktsiad langesid septembri alguses pärast tulemuste väljakuulutamist üle 20%, peale oodatust suuremat kahjumit kvartalitulemustes. Kulude kärpimise programmiga koondatakse rohkem kui 15% töötajatest. Ettevõte prognoosib selles kvartalis tulude täiendavat 8%-st langust ja märkimisväärsemat kasumi kasvu alles 2026. aastal.

Selle aasta üks kuumemaid aktsiaid – Super Micro Computer – pole samuti negatiivsest meeleolust pääsenud. Võimsaid servereid arendava ettevõtte aktsiahind kasvas selle aasta esimestel kuudel kolm korda. Sellegipoolest langesid need märtsi tipust kuni augusti lõpuni üle 60%, eriti märkimisväärselt pärast kvartalitulemuste pettumust. Turuosalisi hirmutas brutokasumimarginaali langus aastaga 17%-lt 11,2%-le. Ka järgmise kvartali kõrgemad kasumiprognoosid ei olnud veenvad. Veelgi murettekitavamaks tegi turu-uuringute firma Hindenburg Research teade võimalike pettuste kohta ettevõtte finantsraportites. Hirmu õhutas ka iga-aastaste finantsaruandluse dokumentide edasilükatud esitamine USA reguleerivale asutusele.

Seega, pooljuhtide sektoris ei näe me tehisaru võidulaine tuules pelgalt positiivseid arenguid. Mis on ka loogiline, sest tiheda konkurentsi ja mastaabiefektiga tööstuses ei saa kõik võitjateks osutuda. Tervikuna on sektori helge tuleviku eelduseks stabiilse globaalse majanduskasvu jätkumine ning suurfirmade AI-tehnoloogiasse tehtavate investeeringute kasv.

Tagasi üles