Päevatoimetaja:
Angelina Täker

Raul Eamets: väliskaubanduse näitajate paranemine on pelgalt statistiline

Copy
Raul Eamets
Raul Eamets Foto: Signe Oidekivi / Scanpix

Esmaspäeval statistikaameti avaldatud väliskaubanduse numbritest võib pealiskaudse lugemise juures välja lugeda, et olukord on paremaks läinud, kuid pigem on tegemist statistilise efektiga, märkis Bigbanki peaökonomist Raul Eamets.

«Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on eksport kasvanud viis protsenti ja import üks protsent. Kui aga näitajatesse korraks sisse vaadata, siis on näha, et eelmise aasta juuli oli viimase kahe ja poole aasta kõige kehvem kuu ehk baastase, millega me ennast võrdleme, oli väga madal,» selgitas Eamets.

«Paraku on väliskaubanduse näitajad läinud allapoole nüüd juba kolmandat kuud järjest ehk kuude võrdluses on näitajad miinuses. Kui panna siia konteksti veel tööstuse ja ehituse statistika – viimased näitajad on samuti miinuses –, siis paraku on raske leida positiivseid noote võimaliku majandusarengu paranemise osas,» lisas Eamets.

Statistikaameti andmetel kasvas 2024. aasta juulis eelneva aasta sama ajaga võrreldes kaupade eksport viis protsenti ja import üks protsent.

Tagasi üles