Päevatoimetaja:
Liina Laks

Taastuvenergia vesinikuprojektid on surve all: klientide puudus pidurdab rohepööret (2)

Copy
Vesiniku tankimisjaam Californias Hydrogen Highwayl – tankimisjaamade võrgustikul, mis toetab vesinikukütuselementidega sõidukeid kogu osariigis. Algatus käivitati 2004. aastal toonase kuberneri Arnold Schwarzeneggeri eestvedamisel.
Vesiniku tankimisjaam Californias Hydrogen Highwayl – tankimisjaamade võrgustikul, mis toetab vesinikukütuselementidega sõidukeid kogu osariigis. Algatus käivitati 2004. aastal toonase kuberneri Arnold Schwarzeneggeri eestvedamisel. Foto: Reuters/ScanPix

Viimastel aastatel on rohevesinik pälvinud suurt tähelepanu kui potentsiaalne lahendus süsinikuvabale energiatootmisele, kuid reaalsus on märksa keerulisem. Kuigi maailmas kavandatakse ligi 1600 vesinikutootmisjaama, ei ole enamikul neist projektidest veel kindlaid kliente.

«Ükski mõistlik projektiarendaja ei hakka vesinikku tootma ilma kindla ostjata ja ükski mõistlik pankur ei laena raha arendajale ilma kindla teadmiseta, et keegi ostab selle vesiniku,» ütles BNEFi analüütik Martin Tengler. Kõigest 12 protsenti madala süsinikujalajäljega vesinikutehastest on sõlminud konkreetseid ostulepinguid, mis seab paljude projektide elluviimise kahtluse alla, kirjutas Bloomberg.

BNEF ehk BloombergNEF on rahvusvaheline uurimisinstituut, mis keskendub energia, transpordi, tehnoloogia ja tooraineturgude analüüsile ja andmeteenustele. BNEF pakub süvitsi minevaid uurimusi ja andmepõhiseid analüüse sellistes valdkondades, nagu taastuvenergia, elektrifitseerimine, kliimamuutustega seotud poliitika ja uute tehnoloogiate areng.

Tagasi üles