Päevatoimetaja:
Liina Laks

Ministeerium andis avalöögi meretuuleenergia arendamiseks (1)

Copy
Kuigi Soome tuumajaama teine reaktor praegu seisab, on turul piisavalt tuuleenergiat.
Kuigi Soome tuumajaama teine reaktor praegu seisab, on turul piisavalt tuuleenergiat. Foto: Andrus Karnau

Kliimaministeerium saatis täna kooskõlastusringile elektrituruseaduse ja energiamajanduse seaduse muudatusettepaneku eelnõu, millega luuakse tingimused meretuuleenergia arendamiseks ning sätestatakse meretuuleenergia toetusskeemi reeglid.

«Puhas ja taskukohane energia on Eesti inimeste heaolu ja majanduskasvu alus. Seetõttu soovime toetada tuuleenergia tootmist lisaks maismaale ka merel. Eestis on selleks hea potentsiaal,» sõnas kliimaminister Yoko Alender. «Loome meretuuleparkide arendamiseks toetusplaani 20 aastaks. See annab kindluse, et elektrihind on taskukohane. Samuti tekib piisavalt taastuvenergiat. Seda vajab nii olemasolev kui uus puhas tööstus, mis toob riiki suuri investeeringuid.»

Vähempakkumist kavandatakse korraldada 2025. aasta esimeses pooles eesmärgiga saada uut meretuuleenergiat turule hiljemalt 2033. aasta lõpuks. Ministeeriumi hinnangul on eretuulepargi valmimise ajaks võimalik oma siseriikliku tarbimise ulatuses toetada kuni 2 TWh/a meretuule toodangut, kusjuures kokku võib meretuulepargi kogutoodang ulatuda 4 TWh-ni aastas või rohkemani.

Tagasi üles