Päevatoimetaja:
Liina Laks

KLIIMAMINISTEERIUM Tootjavastutus laieneb ka plastist kalapüügivahenditele

Copy
Eestis on levinuimad plastist kalapüügivahendid nakkevõrgud ning võrkmaterjalist lõks- ja traalpüünised. Kalad jäid fotole Jaagupi sadamas, Pärnus
Eestis on levinuimad plastist kalapüügivahendid nakkevõrgud ning võrkmaterjalist lõks- ja traalpüünised. Kalad jäid fotole Jaagupi sadamas, Pärnus Foto: Ants Liigus

Alates 1. jaanuarist 2025 laieneb Eestis tootjavastutus ka plastist kalapüügivahenditele, eesmärgiga kaitsta merekeskkonda ning vähendada merre sattuvat prügi hulka, seisis Kliimaministeeriumi pressiteates.

Neljapäeval kiideti valitsuses heaks määrus, mille kohaselt peavad kalurid hakkama koguma kasutuselt kõrvaldatud kalapüügivahendeid ja nende osi teistest jäätmetest eraldi ning need tootjale tagastama. Tootjad omakorda peavad tagama, et kaluritel on võimalus need vahendid tasuta üle anda.

«Meres olevat prügi on sealt keeruline kätte saada, seega tuleb keskenduda sellele, kuidas prügi merre jõudmist takistada,» sõnas Kliimaministeeriumi ringmajanduse osakonna juhataja Peep Siim. «Uued nõuded ongi samm selles suunas, et probleemile süsteemselt läheneda,» lisas ta.

Tagasi üles