Päevatoimetaja:
Liina Laks

Nafta odavnes järsult, Eesti tanklatesse jõuab hinnalangus järgmisel nädalal (4)

Copy
Nafta hind tegi läbi ootamatu languse.
Nafta hind tegi läbi ootamatu languse. Foto: IMAGO/CFOTO

Nafta hind kukkus sel nädalal järsult viimase aasta madalaimale tasemele. Ehkki ka bensiini ja diislikütuse hulgihinnad on tublisti langenud, Eesti tanklaketid kohest kiiret odavnemist ei ennusta.

Brenti toornafta hind langes selle nädala esimestel päevadel ligi üheksa protsenti, 73 dollarile barreli eest. Viimati nägime selliseid hindu eelmise aasta suvel. Diislikütuse hind on kukkunud maailmaturgudel suisa mulluse kevade tasemele. Ka bensiin odavnes järsult, näiteks USAs oli viimati bensiini postihind tänasel tasemel ligi kolm aastat tagasi.

Circle K Eesti mootorikütuse hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul on hinnalangus eelkõige tingitud pakkumise kasvust. «Esmalt on turul tagasi Liibüa nafta, kuna sealt tuleva info kohaselt on seal võimu pärast konkureerivad rühmitused jõudnud kokkuleppele, et augusti lõpus suletud naftaväljad siiski taasavatakse.»

«Teiseks peaks OPEC+ toodangumaht oktoobris kasvama 180 000 barrelit päevas, mis annab märkimisväärse pakkumislisa juba olemasoleva vähese nõudlusega olukorrale,» ütles Sassi. Samas rääkisid naftakartelli siseallikad kolmapäeval Reutersile, et OPEC+ kaalub nafta odava hinna tõttu toodangu suurendamise edasilükkamist. Pärast seda uudist liikus Brenti hind ka pisut üles.

Tagasi üles